Близо 60 малки хотела в София затварят до края на годината

Хотелив. ДНЕВНИК І Деница ВАТЕВА І 2009-10-16

Петдесет и девет хотела с от една до три звезди в София се очаква прекратят съществуването си до края на годината, съобщиха от общинското предприятие "Туристическо обслужване", цитирани от БТА. До края на септември в дружеството са подадени заявления за прекратяване на дейността 47 обекта, чиито база включва 635 легла. По данни на общинската фирма през тази година броят на затворените обекти ще се увеличи двойно спрямо 2008 г.

В момента в "Туристическо обслужване" има регистрирани 297 места за настаняване с над 10 хил. легла, които притежават от една до три звезди. Отделно общинското предприятие регистрира и заведения. Проверките на предприятието обаче показват, че 24% от всички такива обекти нямат категоризация. Най-много такива са заведенията за бързо хранене- 334, следвани от кафетата- 276 и баровете- 217. Общината е открила и 123 некатегоризирани ресторанта.

По данни на световната туристическа организация градският туризъм е един от най-засегнатите от кризата, тъй като все повече компании намаляват разходите си за командировки в други градове или държави. Представители на по-малките хотели и къщи за гости в София казват, че отчитат намаление на нощувките с около 40-50%. Като една от причините за спада се смята силно намалялата строителна активност, тъй като допреди година служителите на строителни компании бяха традиционни гости в такива обекти.

По данни на "Туристическо обслужване" за деветмесечието на тази година са регистрирани 844 хил. нощувки.

Снимка: Мария Съботинова, в. СТРОИТЕЛСТВО ГРАДЪТ

Оригинална публикация: Вестник ДНЕВНИК

 

Leave a Reply