БНР излиза В подкрепа на София за Европейска столица на културата

 в. Дума | 29.07.2013 

С поредица от 8 мултимедийни събития столичната програма на БНР – радио София, ще изрази подкрепата си за избирането на София за Европейска столица на културата през 2019 г. Поредицата, изнесени предавания в културните средища в София, ще бъде обединена под мотото "Софийският тебеширен кръг" и ще бъде част от всекидневното ток шоу "Часът на инфохолиците", с водещи Емил Янев и Кин Стоянов. Проектът се осъществява с подкрепата на Столичната община.
Кампанията започна в събота от Информационния център на ул. "Париж" 1, където обект на дискусия бе Фридрих Грюнангер – творецът на Двореца, на храмове, резиденции и домове в традициите на австрийската архитектура в София. Партньор на медийния проект е Дипломатическият институт към Министерството на външните работи. "Целта ни е по време на предаванията с публика да участват представители на дипломатическите среди. Бихме искали точно пред тях да бъдат представени европейските културни традиции на София, които най-много говорят за правото й, тя да бъде избрана за европейска столица на културата през 2019 г.", обясни Кин Стоянов.
Сред партньорите в проекта е и фондация "Алтернатива в изкуството", която подпомага професионални художници в неравностойно положение. По време на извънстудийните предавания на радио София творците ще рисуват сюжети от европейската културна традиция на столицата. В рамките на предаването ще бъде подредена изложба, която ще се обогатява след всяко издание от формата. Очаква се на 1 ноември, Деня на народните будители, всички картини, нарисувани по време на кампанията, да бъдат подредени в експозиция в сградата на БНР. На посетителите ще бъде дадена възможност да откупят картините, а събраните средства ще подпомогнат авторите.
Медийният проект на Българското национално радио ще завърши на 26 октомври.

Стр. 5

Leave a Reply