БНР отбелязва днес 75 години от създаването си

www.econ.bg | 2010-01-25

Георги Първанов ще награди медията с Почетния знак на президента на Република България

Българското национално радио (БНР) отбелязва днес своята 75-годишнина. По този повод през целия ден предаванията и новините на радиото ще звучат нетрадиционно. Водещите на предавания ще представят новините, а новинарите и музикалните редактори ще влязат в ролята на водещи на предавания, съобщават от медията.
Днешният празник ще обедини ефира на БНР и БНТ. Това ще стане със съвместното предаване на сутрешните блокове на "Хоризонт" "Преди всички" и на БНТ 1 "Денят започва". Специален гост на водещите Силвия Великова и Марин Маринов ще бъде главният прокурор Борис Велчев. Програма "Христо Ботев" пък ще срещне слушателите със значими имена на българската култура, започнали своя път от радиото.
Българското национално радио ще отбележи тази вечер тържествено своята 75-годишнина в Народния театър "Иван Вазов". На церемонията ще бъдат присъдени традиционните годишни награди на името на първия директор на радиото – "Сирак Скитник".
"Радиото на Сирака излъчваше мечти" – тези думи на големия български интелектуалец Петър Увалиев се припомнят на всеки празник на радиото.
По повод годишнината държавният глава Георги Първанов ще награди Българското национално радио с Почетния знак на президента на Република България.
На 25 януари 1935 година с указ на цар Борис Трети радиото е обявено за държавен монопол. 75 години след официалното си начало първата електронна медия у нас се утвърди като един от водещите обществени фактори. БНР е и своеобразната звукова памет на страната.
По случай годишнината на обществената медия фолклорни изпълнители-живи легенди огласиха най-дълбоката пещера на България и пресъздадоха магията на Мадара.
Днес, на празника, националните радиопрограми ще излъчват преки предавания от знакови за БНР места. Сред тях са първите сгради, приютили радиото – на столичните улици "Бенковски" и "Московска", както и от Нови Хан, където радиото е евакуирано по време на Втората световна война.

Оригинална публикация

 

Leave a Reply