БНР с арт инсталация пред НДК за световния ден на радиото

www.novinar.bg I 13.02.2014

 Българското национално радио отбелязва днес световния ден на радиото – 13 февруари с арт-инсталация, разположена пред НДК. Композицията стилистично обединява ретро радиоапарт и съвремен цифров приемник, като олицетворява идеята за непреходността на най-старата медия.

 
От радиокутията пред НДК ще звучат на живо програмите на БНР, като от мястото на събитието ще има и преки включвания на репортери в блоковете и предаванията както следва: 11.30 – 13.00 ч. – програма „Хоризонт“ с „Хоризонт до обед“, бюлетина на БНР в 12 ч. и „12 плюс 3“, от 13.00 – 14.00 ч. – програма „Христо Ботев“ с предаването „Артефир“, 14.00 – 15.00 ч. – Радио София с новия следобеден блок на Радио София „2/4“.
 
От 15.00 ч. ще звучат регионалните програми на БНР в Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Шумен, Благоевград и Видин с 30-минутни презентации на всяка една то тях.
 
И тази година за втори път отбелязваме Световния ден на радиото по предложение на ЮНЕСКО с одобрението на Генералната асамблея на ООН.
 
Традиционно на специално създадената интернет платформа www.wrd13.com всяка от радиоорганизациите от страните по цял свят участват с кратки клипове /до 1 минута/.
 
Идеята е на максимален брой различни езици да бъде създадено и разпространявано съдържание, популяризиращо световния радиоден и да бъде комуникирана силата на радиото като медия и средство за общуване.
 
Публикуваните материали ще се ползват без ограничение от всички участници в отделните страни, като ще бъдат излъчвани в националните ефири.
 
Слушателите имат свободата да създават свои клипове, в които да отправят послания или пожелания към радиото – най-старата електронна медия, да припомнят значими събития или да направят своите пожелания за развитието на любимата си радиостанция.
 
БНР организира специална кампания с призив към аудиторията да изпраща своите послания и визия за радиото днес на имейл radio13@bnr.bg.
 
Миналата година, радиоорганизации от 48 страни от цял свят се присъединиха към инициативата за отбелязване на Световния ден на радиото, като публикуваха над 500 послания.
 
Първоначалната идея за учредяването на Световен ден на радиото е на Испанската радиоакадемия, като тя е предложена на вниманието на ЮНЕСКО. Датата – 13 февруари е определена, защото това е и рождената дата на радиото на Организацията на обединените нации, която стартира през 1946 г.
 
Независимо кога, как и къде слушаме радио – сутрин преди работа, докато пътуваме или вечер преди да си легнем, на традиционните аналогови честоти, стария транзистор или радиоточката, през най-новите цифрови платформи, на компютъра или телефона си, в къщи или в колата си – радиото неизменно е част от нашето ежедневие и винаги ще е около нас и в нас.
 
 

 

Leave a Reply