БНТ бутна на тъмно 3000 000 на СИА

в. Торнадо | Светлозара КИРИЛОВА | 04.12.2010

Държавната телевизия за първи път призна пред "Торнадо", че вече има готов победител в конкурса за нов сериал. Боряна Пунчева, която е шеф на Студио за телевизионни филми "Екран", беше учудена, че вече трети месец никой не е съобщил на участниците, че състезанието за нов БГ-сериал е спечелено от СИА "Адвъртайзинг". Според ръководството на медията сезонният сериал по актуална тема ще е гвоздеят в програмната схема на новия програмен шеф в БНТ – Севда Шишманова. Още преди първия дубъл обаче той потъна в мъглата на институционалните хватки. Конкурсът бе обявен през юни, а предложенията се събираха до 6 август. Участват десетки екипи, заседава 14-членна комисия. Въпросната комисия също се оказа скалъпена по стар обичай – в нея влизат хора, които са с конфликт на интереси. Две от правилата на обявения конкурс дискриминират част от участниците. Първото правило е, че за да бъде одобрен един проект, претендентите в него трябва да са работили вече с БНТ. Следствие от това правило е и изискването кандидатите да са свършили работата си с държавната медия на добро ниво. Телевизията, за която упорито се говори, че е пред фалит, предвижда цели 3 милиона за сериала Всяка от 12-е му серии трябва да бъде с продължителност 54 минути и бюджет, не по-нисък от 160 хил. лв. Сам по себе си такъв бюджет е апетитна хапка. В СИА "Адвъртайзинг" работи Росен Христов, доведеният син на бившия културен министър и настоящ депутат Стефан Данаилов, а посветените в този бизнес твърдят, че това не е без значение.
На 15 септември трябваше да бъде обявен изходът от конкурса, но това така и не се случи. Междувременно, преди да бъде отличен печелившият проект, Шишманова сподели, че би искала да види по БНТ роден адвокатски сериал. От радио ефира тя заяви: "Аз си представям например тема, която е свързана с най-съвременните ни събития, с начина, по който живеем. Могат да бъдат дела, които ежедневно са в новините, с пускане, с хващане на престъпници и на мафиотски групи, с които се справя МВР, до бракоразводни дела, до адвокатска кантора с личните им взаимоотношения. Представям си един съвременен градски филм, в който всеки може да разпознае своя граждански и личен интерес". Така шефката недвусмислено намекна, че вече е избрала проектът на СИА който е акцентирал като сюжет върху интригите в адвокатска кантора. Странното за останалите участници е, че никой друг до този момент не знае, че продуцентите на Ути Бъчваров по БНТ са лапнали 3-те млн. лв. Предрешеният избор вече е факт, но досега Шишманова, която има решаващ глас за финала, не е разкрила по какви критерии е избран печелившият. Вместо нея Димитър Митовски, един от собствениците на СИА, коментирайки работата им със "Стъклен дом", съобщи: "Наистина имаме проект, спечелен в БНТ, но това няма връзка със "Стъклен дом", защото е хитов – нещата не си пречат. Би станала революция, ако сериалът спре".
Пунчева заяви още, че ще бъде пусната цялата информация от заседанието на комисията в сайта на БНТ в най-скоро време. Тогава щяло да стане ясно защо останалите проекти са отхвърлените. Три месеца по-късно, обаче, тази информация изглежда протоколна и дори излишна. По нейните думи, причината за гафа е промяната на ръководството в БНТ и избора на нов програмен директор. Любопитен факт е, че един от най-опитните в бранша Нико Тупарев и продуцентската фирма "Синемакс" също са участвали в битката, но са останали съответно на второ и трето място.
Поведението на ръководството на БНТ е достойно да се превърне в телевизионен сюжет, но то поражда и няколко актуални въпроса: Как официалните конкурси в БНТ се печелят тихомълком? Защо винаги и по всички големи телевизии победител е все една продуцент-ска къща? Кой ще обясни на зрителя как Севда Шишманова знае победителя още в деня на своето избиране за началник? За участниците в конкурса за нов сериал е почти ясно, че мафиите управляват голямата къща на "Сан Стефано" 29 така, както са го правили преди 10 или 20 години. Мечтите за обществена телевизия остават в приказките.
Вероятна алтернатива на ставащото в БНТ е идеята на бивша звезда от медията. Тя предлага сценариите на участниците в тайнствения конкурс за нов сезонен сериал да бъдат публикувани, а зрителите да гласуват за по-добрия проект. Така 3 милиона няма да влязат в джобовете на предварително избрани кандидати.

Стр. 59

Leave a Reply