БНТ е намалила дефицита си четири пъти

в. Пари | Елена ПЕТКОВА | 10.03.2011

 

Предстоят съкращения на около 30% от служителите в телевизията

 

Българската национална телевизия е намалила дефицита си четири пъти, каза за в. "Пари" председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) доц. Георги Лозанов. Недостигът на средства в медията в момента се равнява на около 5 млн. лв., докато през миналата той бе достигнал драстичната сума от 23 млн. лв, обясни финансистът в управителния съвет на БНТ Атанас Кацарчев. Дефицитът на телевизията е намалял благодарение на 10-те млн. лв., които финансовото министерство преведе на телевизията миналата година, както и на разсрочване на някои от договорите на телевизията и предоговаряне на условията по други, допълни Кацарчев. Добрата новина е записана в отчета на обществената телевизия за 2010 г. Той бе представен пред СЕМ преди два дни. Миналата година той прогнозира, че ако по сметката на телевизията не постъпят приходи от 6 млн. лв., дефицитът ще достигне драстичната цифра от 29 млн. лв.

По-малко служители
"В него са залегнали три основни стъпки към подобряването на състоянието на обществената телевизия", допълни доц. Лозанов. Първата стъпка е структурни промени, което означава, че се очакват сериозни съкращения, втората е намаляването на дефицита и третата – подобряването на програмата.
"През следващите няколко месеца телевизията ще се раздели с около 30% от служителите си, което прави около 400 души", каза пред в. "Пари" членът на СЕМ София Владимирова. В момента ръководството набляга най-силно на преструктурирането на отделите за маркетинг и връзките с обществеността, допълни Владимирова. Целта е подобряването на имиджа на държавната телевизия.

Нерозово финансово положение
Преди половин година Атанас Кацарчев представи подробен анализ за финансовото състояние на телевизията. Той не показа добри резултати. До края на юли 2010 г. от заложените приходи на телевизията са били изпълнени едва 12%, като до декември миналата година се очакваше
те да се увеличат двойно.
Анализът показа, че е трагично положението при производството на филми, където през последните 10 години са инвестирани 51 млн. лв., а печалбата от тази продукция е едва 2600 лв. 10% от бюджета на телевизията по закон трябва да бъдат изразходвани за кино. Предаванията също нямат добра възвръщаемост, показа анализът тогава. От "В неделя с… " на Димитър Цонев са били заложени 100 хил. лв. приходи, но реално са получени 48 хил. лв. за годината.
Кацарчев обясни, че 29% от разходите на телевизията отиват за купуване на права за спортни и други мероприятия, още 23% – за заплати, и 14% – за пренос на сигнала. Въпреки песимистичните прогнози от СЕМ са оптимисти за съдбата на обществената телевизия. Според София Владимирова се наблюдава малък напредък в развитието на медията, но още има какво да се желае. "Преходът на телевизията е доста труден и бавен", коментира доц. Лозанов.

***
12.8 млн. лв. бе дефицитът на телевизията миналата година.
***
2600 лв. бяха приходите на БНТ през 2010 г. от кинопродукцията й.

ТЕКСТ ПОД СНИМКА
Ръководството на БНТ и генералният директор Вяра Анкова искат добър имидж на телевизията, затова са се заели с преструктурирането на отделите за маркетинг и връзките с обществеността.

Стр. 6

One Response to “БНТ е намалила дефицита си четири пъти”

  1. Иван Says:

    Продължава пълното затишие за корупцията в БНТ по времето на Пръмова. Бившият програмен директор Геронтиев в интервю изнесе умопомрачителни факти. Същото е в БНР, там група журналисти говориха дълго за мафия и корупция, но бяха уволнени. Единственото, което пази мафията в двете обществени медии е лицето, агент на ДС Гоце Седефчов от село Сирищник. Генералните директори на БНТ и БНР Пръмова и Тодоров бяха сложени от Гоце, за да окрадат и съсипят двете медии. Време е да се потърси сметка на бандита от Сирищник.

Leave a Reply