БНТ и Нова тв еднакво гледани сутрин, БиТи Ви води

www.trud.bg | 05.08.2011

Сутрешният блок на Българската национална телевизия става все по-успешен, сочат последните данни за тв гледаемост на пийпълметричната агенция ГАРБ.
Изследването за средната гледаемост през юли за граждани над 4-годишна възраст показва, че сутрешните блокове на БНТ и Нова телевизия имат еднакъв рейтинг. “Здравей, България” и “Денят започва” са били гледани средно от около 67 000 зрители всяка. Рейтингите им са 0,92%.
“Тази сутрин” за пореден месец е най-гледаният делничен сутрешен блок, който привлича с 300 000 зрители повече от следващите в класацията – БНТ и Нова тв.
Подгласниците на Би Ти Ви всъщност се гонят по гледаемост в последните няколко месеца.
През юни превес е имал блокът на Нова тв “Здравей, България” с рейтинг 1,08% срещу 0,98% за ранния блок на БНТ.
През май “Денят започва” е бил по-гледан – той е привлякъл пред екраните на БНТ 112 000 зрители (1,55%). Евгений Генчев по Нова тв са следили 96 хил. зрители (1,32%).
Същото е било положението и през април – тогава БНТ пак изпреварва частната национална медия с рейтинг 1,2% срещу 1,11% за “Здравей, България” по Нова тв.
Само преди година сутрешният блок на Нова тв неизменно беше на втора позиция след този на Би Ти Ви.
“БНТ полага много усилия да направи по-разнообразна програма, която да стигне до по-голяма аудитория. От последните данни от рейтингите, които получаваме, става ясно, че сме в правилната посока по отношение на цялата ни програма. А сутрешният ни блок е много успешен от началото на годината и гледаемостта му се увеличава непрекъснато”, коментира шефката на БНТ Вяра Анкова.
Преди два дни БНТ даде заявка, че ще прави интересно предаване сутрин и през август. Държавната медия ще привлича зрители със съвместен сутрешен блок с “Дарик” радио, който ще се казва “Денят започва с витамин”. Водещата на БНТ Жени Марчева заедно с журналистите от “Дарик” Михаил Дюзев и Драгомир Симеонов ще водят от 8 до 26 август след новините в 7 ч. В предаването зрителите и слушателите ще могат да видят и да чуят актуалните политически и социални теми едновременно в телевизионния и в радиоефира. Любопитните теми и забавните гости също ще бъдат част от лятната програма на двете медии.
Според данните на ГАРБ сутрешното предаване на Тв 7 “Бодилник” с Николай Бареков, което е на четвърта и пета позиция в класацията за юли, е с изключително нисък рейтинг. Гледат го едва 13 хил. зрители.
При новинарските емисии за последния месец Би Ти Ви отново е начело. Късната, централната и обедната емисия новини заемат челните три позиции. Обедната емисия на “Би Ти Ви Новините” привлича близо 80 000 зрители повече от най-гледаната емисия на “По света и у нас” и 200 000 зрители повече от централната емисия “Календар” на Нова тв.
Най-успешното тв предаване през юли е музикалното шоу на Би Ти Ви “Гласът на България”. По-голям брой зрители привлича единствено финалът на хитовия сериал “Забраненият плод”.
Отново програмите на Би Ти Ви окупират по-голямата част от позициите в Топ 50 за юли (общо 37), като заемат и първите 21 места. БНТ1 влиза с 8 позиции, а Нова тв – с 5.
В първата десетка на най-гледаните програми за юли влизат още “Комиците”, “Златната клетка”, “Шоуто на Слави” и усмивки от старите ленти като “Легенда за Зоро”.
Телевизиите стават все “по-зелени”“Зелените” екоинициативи и кампаниите за почистване на столицата, страната и дори морското дъно стават все по-модерни в българските телевизии.
Първа беше Би Ти Ви, която на 9 април инициира кампанията “Да изчистим София за един ден” като първа стъпка към почистване на цялата страна. Телевизията отвори сайт в интернет www.daizchistim.bg, където вече работи интернет карта, на която всеки може да маркира най-мръсните места у нас. Целта на картата е да даде обективна представа за количествата боклук във всички общини в България. Само през първите 15 дни от функционирането й там вече има посочени повече от 20 незаконни сметища.
Денят за националното почистване на България е 21 април 2012 г. В рамките на кампанията “Да изчистим България за един ден” ще бъде проведена и мащабната инициатива “Чисто знание”, която ще включва поредица от събития в цялата страна, свързани с ограмотяване в областта на опазването на околната среда, разделното и безопасното събиране на отпадъците и др. Целта му е да се промени съзнанието на хората и тяхното отношение към местата, на които живеят, както и начина, по който се грижат за околната среда.
През юли БНТ призова: “Нека да опитаме да се откажем от поне 10 торбички, защото “Найлонът не е на мода”. Като част от кампанията срещу използването на найлонови торбички, които се произвеждат от суров петрол, газ или въглища – всичките невъзобновяеми природни ресурси, медията постави на плажа в Бургас куб, в който да се събират торбички. А 29 юли бе обявен за ден без найлонови торбички. 264 общини се присъединиха към каузата и организираха специални събития в рамките на кампанията.

Оригинална публикация

Leave a Reply