БНТ и Слави Бинев кръстосаха шпаги

в. Дума | Павлета ДАВИДОВА | 18.11.2012

Евродепутатът ги обвини, че не го отразяват достатъчно, медията скочи срещу обидните му епитети

В остър конфликт влязоха в петък евродепутатът Слави Бинев и Българската национална телевизия. До конфронтацията се стигна, след като на организиран от Бинев и партия ГОРД митинг пред БНТ той обвини медията, че не го отразява достатъчно, включи и цял арсенал с обидни квалификации по адрес на журналистите. От БНТ отвърнаха с гневно писмо и видяха опит за манипулиране на общественото мнение.
На протестен митинг пред сградата на БНТ хората на Бинев скандираха срещу управляващите, които обвиняваха в осигуряване на медиен комфорт. Те мятаха яйца, палиха чучела и сипеха обиди срещу журналистите. Стигна се до сблъсък и с полицията. Протестиращите носеха плакат: "Субсидията на БНТ Бойко да я плаща". Евродепутатът се оплакваше, че неговата партия е била отразена само по един от двата канала на държавната медия, а на националния празник 22 септември е била напълно пренебрегната от телевизията.
Часове след края на митинга БНТ излезе с гневна декларация."Г-н Бинев нарече журналистите "полкови проститутки и роби". Не приемаме този тон и тази лексика. Вярваме, че не ги приема нито българската общественост, нито Европейският парламент", пише в позицията. БНТ отправи и 3 въпроса към евродепутата – дали митингът не представлява опит за натиск, за да бъдат отразявани в бъдеще негови партийни мероприятия, редно ли е подобен натиск да идва от член на Европейския парламент и не се ли подменя разговорът за свободата на словото в България с натиск, обиди и предизборно извиване на ръце. От държавната медия допълват, че не очакват отговори от Бинев, тъй като те са ясни. Телевизията заявява, че твърдо стои зад принципите на редакционната независимост и журналистическите стандарти. "Няма да отстъпим от тях дори под натиск", завършва декларацията на БНТ.

Стр. 5

Leave a Reply