БНТ иска още време за реклама

в. Труд | Соня СПАСОВА, Йорданка ХРИСТОЗОВА-ВАЙС | 2010-03-27

Дълг от 8,2 млн. лв. стана причина тази седмица между частните телевизии и БНТ да избухнат искри. Причината – информация в “Труд", че държавната медия не е плащала от август м. г. за разпространението си в ефир. От Би Ти Ви заявиха, че това е нелоялна конкуренция, а от Нова тв поискаха най-сетне да стане ясно дали БНТ е държавна или търговска телевизия.
Битката за рекламния пазар, който и без това намалява, не е от вчера. Още през януари Асоциацията на радио- и тв операторите поиска рекламата в БНТ да бъде ограничавана с по 5 минути на година и през 2012 г. да бъде забранена изцяло. Тогава тв ефирът трябва да се цифровизира.
От своя страна от БНТ обявиха, че разработват антикризисни мерки, които ще предложат за публично обсъждане. Освен това от телевизията настояват да им се увеличи разрешеното време за реклама. Сега то е до 15 минути на денонощие. За т. г. държавната субсидия за БНТ е малко над 60 млн. лв.
“Труд" реши да провери как се финансират други обществени телевизии. Всяко австрийско семейство с телевизор плаща на обществената ORF по 20-22 евро на месец. Там работят 3703 души. Бюджетът за 2008 г. е бил 886 млн. евро, като 57% от тях са били събрани именно от домакинствата, а една трета – от реклама. Търговските клипчета, които се въртят по ORF1 и ORF2, са по 42 минути на ден. На важни религиозни празници рекламата е забранена. Телевизията вече е пенсионирала 200 души. В Хърватската радиотелевизия, която е с 4 канала, пък се трудят 3450 души. За 2010 г. бюджетът им е 210 млн. евро, съобщи за “Труд" “гласноговорникът" Данго Дружиянич. Там обаче няма държавна субсидия, а 153 млн. евро са събрани от радио- и тв аудиторията. Рекламата е ограничена до… 9 минути на час.

Стр. 18

 

Leave a Reply