БНТ ще има по-малко, но по-качествени предавания

в. Сега | Десислава Колева | 07.09.2010

Новият програмен директор на националната телевизия Севда Шишманова иска да наложи канала като алтернатива на частните телевизии

- Г-жо Шишманова, решихте ли кои предавания се завръщат наесен на екран и кои не?

- Програмата на БНТ ще бъде редуцирана на базата на анализ, който в момента се изготвя. Това не означава автоматично сваляне на предавания. Ще има основни критерии за оценка: програмна необходимост, обществен интерес, рейтинг, професионално ниво на изпълнение, финансова ефективност. Предаванията, които ще останат, също ще трябва да развият и актуализират концепциите си. Необходимо е да се види кои предавания дишат. Когато редуцираме програмата, ще решим и какво ново да предложим на зрителя. Мисля, че въвеждането на продуцентския принцип на работа е от ключово значение за промяната. Програмата на БНТ има нужда да бъде променена в посока на това да разшири аудиторията си, за да запази позиции на телевизионния пазар, защото ние сме обществена телевизия, но сме в конкуренция на този пазар. И в същото време по никакъв начин да не отстъпи от обществената си функция. Зрителят днес е изключително разглезен, може да избира от десетки и стотици канали. Факт е, че за него в момента БНТ не е програмирана на първо място на дистанционното. Той превключва БНТ за определени неща – новините, публицистиката, няколко успешни формата, световен спорт и добро българско кино. И дотук. Ако погледнете в какво телевизията влага пари, ще видите, че излъчваме изключително много предавания, но колко от тях помните?

- Много малко.

- Обществена функция се изпълнява, когато програмите, за които имаш ангажимент по лицензия и като медия, се гледат от хората, а не когато присъстват формално в програмната схема. Има поредица предавания, които изпълняват лицензията на БНТ в проценти, но не се гледат. Ако направим вместо такова предаване обаче актуален проект, който програмата да развие в рамките на три месеца, например свързан с хората в неравностойно положение. Той ще бъде базиран на сериозно проучване, ще ангажира както организациите и хората, засегнати от проблема, така и общини и институции. Ще бъде програмен акцент в този период и ще бъде представен през различни жанрови форми за зрителя, включително и чрез интерактивна кампания с неговото участие. Сигурна съм, че ефектът ще бъде несравним, защото са привлечени обществото и зрителят в решаване на собствените му проблеми. Сепарирането на подобна проблематика е грешен или остарял подход.
Говори се винаги за традиции, когато имаме предвид обществените телевизии, но именно обществените телевизии в Европа наложиха модерни тенденции в създаването на съдържание и програмирането му. Предлагат обществено съдържание през реалити и състезателни формати, сезонност на проектите и възможност да обновяваш програмата си непрекъснато. Ще предложим един успешен подход на програмиране. Това е тематичното вечерно и седмично програмиране. Свързано е обикновено със събитие, което фокусира вниманието. Около 11 септември ще направим такъв тематичен уикенд чрез цялата програма.

- Така ли виждате съчетаването на обществена функция с възможността да печелите рейтинг?

- Трябва да сме наясно – пазарът силно ще се комерсиализира заради цифровизацията и борбата на частните телевизии за пазарен дял. Шансът на БНТ е, че може да предлага алтернативно качествено съдържание. Затова ще предложим, ако е реалити – да е обществено, ако е състезателен формат – да предполага интелигентно забавление. Имаме пример с "Голямото четене" – един изключително некомерсиален проект успя да вкара най-голямото спонсорство в БНТ. Накара рекламодателя да инвестира в съдържание, а не в рейтинг. Рейтингът идва с качеството.

- Имате ли вече идеи за такива формати?

- Проучваме един състезателен формат, в който кандидат-студенти ще кандидатстват за места в топ университетите у нас с телевизионен изпит, а победителите ще получат реално място във вузовете. Ще ги изпитват техните бъдещи преподаватели, ще има жури и това ще се случва в ефир. Това е уникален начин да влезеш в университета, но и през телевизията да научиш нови неща, а родителите да се ориентират какви са знанията на учениците и изискванията към тях.

- Ще оставите ли предаванията, които се утвърдиха?

- "Голямото четене" ще бъде продължено във втори сезон "Малкото голямо четене", свързан с детската литература. Това ще са любимите ни книги – от "Пипи Дългото чорапче" през "Малкия принц" до Тери Пратчет и други автори, които конкурират компютъра за тийнейджърите днес. Започнали сме работа и се надявам в навечерието на Коледа да го стартираме.

- Да очакваме ли промени в профила на сутрешния блок?

- Основната промяна ще е за културния слот. В него ще внесем и културата на Европа и света, и културата на интернет, блоговете, кросмедия проектите. Имаме амбиция да представяме събития от световния и българския афиш, да използваме възможност на българските творци, които работят навън, да представят културни събития. Интернет и кореспондентската ни мрежа са начинът да го направим. Представете си каква обратна информация е това за аудиторията. Ще се види дали в нея има интерес към такъв проект. Едно активно поколение отдавна е спряло да ползва телевизията като основен източник на информация. И ако подобен слот има излъчване онлайн – това е шансът за съдържание, което младата аудитория би гледала.

- Политиката остава ли на дневен ред рано сутрин?

- Сутрешният блок не може да се откаже от първата си част, в която аудиторията е възпитана да очаква политически сблъсъци. Смятам, че подобна трансформация в момента не може да се случи – няма ресурс за зрителите да се извади конкуренция на този политически слот. Но можем да го направим по-динамичен, изнасяйки по-голяма част от темите извън студиото, от мястото на събитието. Зрителят е чувствителен към това да има усещането, че присъства в ефир. Затвореността в студиото е дефект на развитието на телевизията като цяло.

- Напоследък сякаш частните телевизии ви отнеха инициативата за българските сериали.

- Тук също би трябвало да има радикална промяна в подхода. Разбирам очакванията към БНТ да е по-консервативна и да предлага съдържание с обществена функция. Обществен профил не означава скука. Коренно трябва да се промени начинът, по който се поръчват филмите, по който се работи с продуцентските компании. Кинообщността също трябва да преразгледа своите претенции към нас, защото те работят при много различни условия с частните телевизии и трябва да позволят на БНТ тази динамика. Имаме обявена сесия за сезонен сериал на съвременна тематика. Тематично го разбирайте като част от възможността да се направи дисекция на процесите в обществото. За трети пореден път обявяваме подобна позиция, но до този момент нямаше интересен проект. Постъпваха проекти, свързани с една старомодна представа за тематиката на сериалите. Скучно съдържание и нагласа, че БНТ може да продуцира само сериали, свързани с някаква идентичност на българина, селска тематика, със спорен хумор или другата крайност по тежки литературни произведения. Това е имиджът, който стои в съзнанието на гилдията, а трябва да е точно обратното. Не, БНТ иска да заснеме това, което ни се случва в ежедневието днес. Ние имаме най-силните новини и публицистика и не може да нямаме най-добрия български сериал.

- Не загуби ли БНТ традиционното си неделно лидерство с тежкия и тромав формат "В неделя с…"?

- Формално погледнато, не, защото то има най-висок рейтинг в този пояс. Аз винаги съм имала претенция към качеството на реализиране на този блок и към времетраенето му. Предаването няма да се завърне на екран в познатия ви вариант. Обмисляме друго развитие в този часови пояс. Имаме идея, но е рано да ви я представя.

- Какво ново да очакваме в есенната програма?

- Предаването "Референдум" ще излъчи първите си издания пряко от Брюксел от студиото на Европарламента с български теми в актуалния политически сезон. От октомври стартираме "Отвореното кино на екран", където ще излъчим 10-те най-хубави български филма от последното десетилетие: "Дзифт", "Източни пиеси", "Светът е голям…", "Писмо до Америка", "Мила от Марс", "Емигранти". Ще следваме пътя на пътуващото кино, за да видим защо изчезнаха киносалоните, а се връщат зрителите. Освен това ще направим алтернативен слот с документално кино. Но освен най-доброто от актуалната документалистика на съвременните обществени телевизии ще включва и едно от най-модерните неща в момента – креативното, фестивално документално кино. То на практика отсъства от българския ефир.

- Ще имате ли достатъчен финансов ресурс да програмирате новите проекти?

- Продължавам да твърдя, че на БНТ трябва да й бъде дадена възможност сама да изкарва парите си.

- Имате предвид ограничението за реклама?

- Да, но не да отпадне изцяло, а да отпадне ограничението за праймтайма. Нямам илюзии, че някой ще даде повече време за реклама в БНТ, отколкото сега. Но да бъде дадена възможност за продуктово позициониране не само в киното, а и във външните продукции. Да работим за парите, които да инвестираме в съдържанието и качеството на предаванията си. Нали всички искаме да развиваме пазара?

ЦИТАТИ

Обществен профил не означава скука.
"Голямото четене" ще бъде продължено във втори сезон, свързан с детската литература.

Стр. 14 

Leave a Reply