БНТ ще излъчи церемонията “Оскари” 2011

www.bgnes.com | 22.02.2011
 
На 28 февруари от 21 ч. единствено зрителите на БНТ 1 ще видят дългооочакваното филмово събитие на годината, връчването на наградите Оскар 2011, съобщиха от БНТ.

Водещи на 83-та церемония ще бъдат Джеймс Франко и Ан Хатауей, която по традиция ще се състои в Кодак тиътър в Лос Анджелис. Номинациите за най-добър филм са 10. За отличието тази година ще спорят филмите -"Черният лебед" – "Black Swan", "Боецът" – "The Fighter", "Генезис" – "Inception", "Децата са добре" – "The Kids Are All Right", "Речта на краля" – "The King’s Speech", "127 часа" – "127 Hours", "Социалната мрежа" – "The Social Network, "Играта на играчките" – "Toy Story 3", "Непреклонните" – "True Grit" и "Зимен дар" – "Winter’s Bone". В събота и неделя, в навечерието на церемонията, БНТ 1 ще покаже отличения с 8 награди "Оскар" "Кабаре" за режисура на Боб Фос, операторска работа на Джефри Ънсуърт, главна роля на Лайза Минели, поддържаща роля на Джоуел Грей, оригинална музика, монтаж, сценография и звук /1973/; и "Трафик" с 4 награди "Оскар" за режисура на Стивън Содърбърг, сценарий на Стивън Геън, монтаж на Стивън Мириън и поддържаща роля на Бенисио дел Торо /2001/. Зрителите на БНТ 1 ще видят музикалната драма "Кабаре" на 26 февруари от 21.45 ч., а трилъра "Трафик" на 27 февруари от 20.45 ч.
След "Кабаре" мюзикълът вече не е само забавление. Хореографът Боб Фос е първият режисьор, представил трагедия в шоу на всички нива с всички изразни средства. Човешкото неудовлетворение, самотата, бедността, любовта и болката, мечтата и бягството с музика, танц, камера, осветление и актьори на ниво "съвършенство". Това недостижимо съвършенство, което пречи на героите във филмите на Боб Фос /"Лени", "Ах, този джаз"/. Те не са безгрешни, но са толкова талантливи, че не могат да бъда доволни от нищо. Изкуството ги свързва с божественото, грехът – с действителността. Режисьор Боб Фос, Музика Джон Кандър, В ролите: Лайза Минели, Майкъл Йорк, Хелмут Грим, Джоуел Грей и др
"Трафик" е заснет на 110 места в 8 държави. Вдъхновен от историята в петсерийния британски сериал за пътя на дрогата от маковите полета на Турция към улиците на Европа, Стивън Содърбърг разказва почти същата история в Северна Америка. Описвайки пътя от дъното до върха на пирамидата, Содърбърг не легализира дрогата, но вярва, че това не е престъпление, а проблем в здравето на цялото общество. Режисьор Стивън Содърбърг. В ролите: Луис Гусман, Денис Куейд, Бенджамин Брат, Бенисио Дел Торо, Майкъл Дъглас, Дон Чийдъл, Катрин Зита Джоунс и др.

 

Leave a Reply