Бодо Хомбах: Олигарси купуват медии в Източна Европа

в. 24 часа | Капка ТОДОРОВА – Есен | 07.07.2010 

Наблюдава се една тенденция в Източна Европа и тя е доста проблематична: в много страни олигарси с икономически интереси купуват медии, но не, за да правят сериозен, ориентиран към печалби бизнес. Те си купуват медии, дори и ако това им причинява големи загуби, за да си прокарват политическите и икономическите интереси, заяви в интервю за радио "Дойчланд" управителят на ВАЦ Бодо Хомбах.
"Познаваме този процес от много държави, но в момента той протича ускорено и в някои случаи се толерира от политиката, защото подобни медии са контролируеми. Но става опасно, когато медиите вече не са независими, а могат да бъдат използвани", казва Хомбах в интервюто.
Той говори основно за проблемите на ВАЦ в Сърбия, където издателството се бори за покупката на в. "Вечерне новости".
ВАЦ купи през 2001 г. половината от сръбското издателство, което прави и реномирания вестник "Политика". Преди две години германците поискаха да изкупят по-голямата част от най-популярния вестник в страната, но започнаха да им се създават проблеми.
Те толкова се изостриха, че се стигна до невероятен конфликт, който се прехвърли и в политиката. Сръбският министър на икономиката Младжан Динкич дори обяви, че за ВАЦ нямало място в страната му.
В отговор Хомбах каза, че изтеглянето от Сърбия вече е решено, но то ще стане само по законния начин, без издателството да трябва да понася загуби. "Няма да допуснем да бъдем ограбени в Сърбия", заяви тогава Хомбах.
"Ние винаги сме се държали юридически коректно, но от две години получаваме само неясни сигнали. Всичките ни документи и оферти за покупката на "Новости" са в ред. Няма юридически и административни пречки да купим и този вестник. Чакаме обаче политическото решение, което така и не идва", обясни Хомбах. Това неясно положение се използва обаче от един олигарх, който преследва собствените си интереси, разкрива управителят на ВАЦ.
Водещият интервюто пояснява, че става дума за Милан Беко – олигарх, бивш министър при Милошевич. Въпреки че ВАЦ де факто е платил сумата за купуването на "Новости", властите в страната вече две години бавят прехвърлянето на собствеността.
"Че има политически конфликт около медии, които се борят за своята независимост – защото ние държим на независимостта на нашите медии, а те публикуват неща, които политиците невинаги искат да видят в медиите – това мога да го разбера.
Но когато се погазва правото и ние не можем да защитим собствеността си, това надхвърля всякакви граници на медийната икономика", казва Хомбах.
Случаят толкова се изострил, че според ВАЦ от изхода на делото в Сърбия зависи и дали други инвеститори биха получили препоръката им да навлязат в страната. "Това е основата на нещата – дали договорите в Сърбия могат да се спазват и изпълняват", казва Хомбах. "Надявам се, че сръбската политика ще намери сили да се намеси срещу интересите на олигарсите", завършва той.

Стр. 25

Leave a Reply