Бойко Василев проваля “Големият избор”

в. Уикенд | Георги НЕДЕЛЧЕВ | 2010-06-04 

Традициите на БНТ повеляват да бъде опорочена и съсипана и най-напредничавата идея

Напоследък БНТ все повече се еманципира и прокарва своя публицистика, която успешно конкурира тази на Би Ти Ви и Нова телевизия. Политическото риалити "Големият избор" е типичен пример за усилията на държавната медия да бъде хем сериозна, полезна и отговорна, хем да постига това по модерен и занимателен начин. Би било доста тесногръдо, ако не аплодираме това.

13 млади лидери отстояват 13 различни каузи, коя от коя по-отговорна. Преминават през различни изпитания, отговарят на въпроси, срещат се с експерти и PR-корифеи. Публиката става свидетел на безплатни уроци по реторика и политически маркетинг.
Кастингът на участниците е добър, екипът, който се грижи за всички аспекти на шоуто – достатъчно голям и опитен. Хвърлен е огромен финансов ресурс – съвсем в традициите на "Сан Стефано". Като гостуващи звезди са привлечени все знаменитости начело с министри от сегашния кабинет, депутати, Иван Гарелов, Андрей Райчев…
С това обаче похвалите се изчерпват. Традициите на БНТ повеляват да бъде опорочена и съсипана и най-напредничавата идея. Как? Нищо по-лесно от това, на "Сан Стефано" са специалисти по въпроса.
Да започнем от водещите. Лицето на "Панорама" Бойко Василев и шефката на новините в БНТ Милена Цветанска са всичко друго, но не и новобранци в занаята. Бедата е, че по време на живите предавания говорят и се държат именно като такива.
Василев по принцип се е доказал и извън комфорта на студиото си. Има някои доста силни документални филми, репортажи и интервюта. Ролята на водещ на риалити шоу "тип Ники Кънчев" обаче не му се удава. Освен че допуска чести лапсуси, Бойко показва и излишно вдетиняване, а тенорният му глас на моменти звучи комично фалцетно.
Сещате ли се за начина, по който възрастните понякога общуват с бебета и деца, имитирайки техния говор? Същото нещо, вероятно несъзнателно, прави и Василев. Подценяването на 20-и на годишните участници в "Големият избор" е лоша услуга за иначе амбициозното шоу което иска на младите и образовани българи да се гледа като на сериозни и отговорни хора.
Докато чете предварително подготвени въпроси или съобщения, Василев се справя добре. Също толкова добър е, когато комуникира с гостуващите в студиото политици. Проблемите му започват, когато му се налага да влезе в диалог с участниците. Тогава Бойко изведнъж започва да гледа умилително и да се вдетинява, а на лицето му е изписано изражението "Каквото и да отговориш, аз няма да го приема на сериозно".
Милена Цветанска също не може да избяга от майчинския инстинкт, докато общува с участниците. Като цяло нейното поведение е една идея no-адекватно от това на Василев. За сметка на този плюс обаче тя има проблем с друго – липсата на телегеничност. А това в подобен тип шоута, търсещи по-масова аудитория, често пъти е фатално. Но това е бял кахър в сравнение с основния проблем на "Големият избор" – налучкването на адекватния тон на правилния апроуч, както би се изразил някой голфър.
Осъзнаваме за пореден път, че работата на Ники Кънчев, Слави Трифонов, Иван и Андрей не била никак проста. Отстрани изглежда лесно и всички отдавна сме свикнали непрекъснато да се сипят критики и претенции към тези четиримата. Всеки път обаче, когато някой друг се опитва да върши тяхната работа {справка-Димитър Павлов, Светльо Витков, Даниел Цочев и куп други водещи на спрени шоута), веднага ни се приисква на негово място да застане някой от по-горе изброените.
Парадоксалното в случая с БНТ е, че държавната телевизия има и по-сполучливи опити в подобен жанр – и като водещи, и като цялостна реализация. Токшоуто "Референдум", което се излъчва всеки вторник вечерта, е може би най-доброто дискусионно публицистично предаване в нашия ефир днес.
Водещата Добрина Чешмеджиева се справя отлично – с компетентност, бърза реакция и ненатрапчивост. Впрочем нейните качества се доказват и всеки път, когато БНТ отразява парламентарни или местни избори,
"Големият избор" обаче е нито риба, нито рак. Нещо като "Панорама", "Животът на другите" и "Стар академи", ама не съвсем.

Стр. 28

Leave a Reply