Божилова и Кулезич: БНТ е пред гибел, а може би вече е навлязла в този стадий

www.cross-bg.net | 20.12.2010

БНТ е пред гибел, а може би вече е навлязла в този стадий. Това обявиха на пресконференция Светлана Божилова, Люба Кулезич, които бяха кандидати на конкурса за генерален директор на БНТ, който се проведе през лятото, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
По думите им бюджетният дефицит на обществената медия за няколко месеца е нараснал от 12 милиона лева на 35 милиона лева. Според тях това се дължи на продължаващите финансови злоупотреби – разпродаване на имуществото, конфликт на интереси и множеството интриги в медията.
Двете представиха документи – единият от които акт за собственост на скъп ведомствен апартамент в центъра на столицата, собственост на БНТ, който според тях "е подарен на някой и никой не казва на кого".
Другият документ е писмо на английската фирма „Солид стейт лоджик", доставчик на техническо оборудване до генералния директор на БНТ от 30 септември. В писмото англичаните посочват, че на проведена зад граница техническо изложение техният щанд е бил посетен от Атанас Гьоков, член на УС на БНТ, който се интересувал от закупуването на оборудване за бъдещата цифровизация на БНТ. От английската фирма изразяват безпокойство във връзка с думите на Гьоков, който заявил, че вече не желае да работи с техния официален представител в България и че трябва да се намери друг начин за сътрудничество. На щанда Гьоков е бил с представител на друга българска фирма – UVT, а не на "Текно".
От "Солид стейт лоджик", заявяват, че не биха искали да се откажат от възможността за бизнес с БНТ, но в същото време желаят да останат лоялни към своя дистрибутор. Англичаните молят генералния директор на БНТ да предложи друг вариант за съвместна работа и предлагат директно договаряне.
Според Люба Кулезич този случай е пример за конфликт на интереси. "С този документ от английската фирма молят Вяра Анкова БНТ официално да съобщи, че вече ще работи с тях, а не с българската фирма, за да не си развалят бизнес-отношенията с дистрибутора, каза Кулезич. По думите й, той е доказателство, че в БНТ продължава "абсолютно същото мошеничество и начини, по които да се източват държавни пари чрез свързани лица. "Това престъпно и криминално статукво продължава", заяви Кулезич.
„Писмото показва един реален конфликт на интереси от страна на настоящия член на управителния съвет Гьоков и опитите му да пробута фирмата, в която е работил (UVT) на пазара на БНТ”, коментира на свой ред Тома Иванов, бивш финансов директор на националната телевизия.
Според Светлана Божилова Съветът за електронни медии е съучастник и носи много голяма отговорност за кризата в БНТ.
„Преди време колегите от двата органа в БНТ – Етичната комисия и Общото събрание на пълномощниците излязоха с данни, които показваха управленската и финансова криза в националната телевизия, огромния бюджетен дефицит и конфликти на интереси”, припомни тя. Тогава те поискаха от СЕМ да се създаде антикризисен щаб и да бъде избран временно изпълняващ длъжността генерален директор.
По думите й от протоколите на срещите на СЕМ с членовете на етичната комисия и общото събрание на пълномощниците става ясно, че съветът не само не предприема никакви мерки въз основа тези материали, но той застава на страната на Уляна Пръмова. Седмица по-късно председателят Георги Лозанов пише до комисията по култура, медии и гражданско общество, че СЕМ ням никакви правомощия да се намесва по отношение на антикризисните мерки и финансовото състояние на БНТ.
„В закона за обществените медии се казва, че СЕМ подписва договори за възлагане на управление с генералните директори и членовете на управителни съвети и там могат да бъдат вписани конкретни параметри към тяхната дейност”, коментира Светлана Божилова.
На свой ред Люба Кулезич посочи, че концепцията на Вяра Анкова, която спечели конкурса за генерален директор на БНТ, в момента не се изпълнява. „Г-жа Анкова беше назначена с нагло нагласен конкурс. От 1 август досега не е направено нищо по изпълнението на нейната концепция – няма нито едно съкращение, нито една оптимизация на щатовете, не е въведена в действие новата управленска структура. Не е направено нищо, за да се пести”.
Кризата в БНТ се дължи на остарелия закон за радиото и телевизията. Това заяви Тома Иванов, бивш финансов директор на БНТ. „В този закон няма никакви изисквания към членовете на СЕМ – орган, който се назначава с политически квоти и той след това избира по политически критерии шефовете на БНТ. От своя страна генералният директор на телевизията избира членовете на Управителния съвет, отново без никакви критерии”, каза Иванов.
По думите му върху работата на БНТ липсва всякакъв обществен контрол: „Така нареченият Обществен програмен съвет, който би трябвало да представлява интересите на обществото в БНТ, се назначава пак по волята на генералния директор”.
Друга причина за плачевното състояние, в което се намира обществената телевизия е отказът от продуцентския принцип на управление и въвеждането на т.нар. редакционен принцип: „Този принцип е подходящ за общества в планова икономика, защото той не се интересува от ресурсите, които се ангажират при производството на програмата, нито от резултатите – дали има рейтинг, а се интересува само и единствено дали се изпълнява редакционната политика. Не може да произвеждаш новини в обем колкото твоята конкуренция с огромен личен състав от около 300 човека – само щатни служители в дирекция „Новини”.

Оригинална публикация

Leave a Reply