Борис Велчев за казуса с Любомир Павлов и Огнян Донев

БНР, 12+3 | 14.06.2012

Водещ: Продължават коментарите по обвиненията в пране на пари срещу съсобствениците на Медийна група България Любомир Павлов и Огнян Донев. Днес темата коментира и главният прокурор Борис Велчев с акцент публикувания във в-к „Преса” запис на разговор между Павлов и неизвестно лице, в който се обсъжда делото между Донев и Павлов и работата на прокуратурата по него. Какво проверява прокуратурата и лично той притеснен ли е от съдържанието на разговора? Борис Велчев пред журналисти.
Борис Велчев: Естествено, че ме притеснява.
Репортер: Как си го обяснявате? Някакви обещания някой давал ли е на този…
Борис Велчев: О, не. Разбира се, че никой не е давал никакви обещания на г-н Павлов и мисля, че и фактите, които последваха след публикацията на този разговор показа това достатъчно ясно. И не виждам кой би могъл да поеме подобни обещания. А иначе, отговорност за думите си г-н Павлов трябва да носи сам.
Репортер: Ама няма никой да му търси тази отговорност.
Борис Велчев: Не бързайте! Това, което сме възложили да бъде направено, е да се изземат записите, да се свали, доколкото е възможно, цялата стенограма на разговорите, да се установи лицето, което е направило записа, да се види дали няма други записи. Въз основа на цялата информация ще се правят изводи. Сега…
Репортер: А категорично ли е, че тези записи … съдебно производство не са СРС?
Борис Велчев: Не са категорично. Специални разузнавателни средства не са били прилагани. Очевидно става дума за някакъв частен запис.
Репортер: Тази атака срещу колегите Ви от градската прокуратура, ще се проверява ли тази линия, че някой…
Борис Велчев: Не. И ще Ви кажа защо, веднага казвам защо. Защото е много удобно някъде да се появиш в медиите и да хвърлиш подозрение или да наклеветиш един човек, а много по-трудно да седнеш да го напишеш това, да го внесеш в прокуратурата и ако то не се окаже вярно, да търпиш наказателна отговорност за набедяване. В този смисъл, ако някой има нещо да казва за прокурори, които са взели, поискали и там, каквото и да е с подкуп, да дойде да го напише и да поеме отговорност за думите си.
Репортер: А фактът, че обвиненията се появиха малко след записа, някак си излиза като че ли акция…
Борис Велчев: Вижте, обвиненията изобщо не са се появили на празно място. Призовките за тяхното повдигане бяха изпратени няколко дена преди да се появят тези записи. Сега от тук нататък таймингът на отделните събития се прави от друг режисьор. Не ме питайте мен.
Репортер: Има ли начин да се разбере все пак от кой е направен този запис?
Борис Велчев: Сигурно има начин, сигурно има начин.
Репортер: Ами, Вие нямате много голям успех в работата по такива записи.
Борис Велчев: Добре, нямаме особен успех наистина. Съгласен съм с вашата констатация. В този случай аз се надявам самият г-н Павлов да се сети кой може да запише подобен разговор с него. Нека да видим въобще за какво става дума. Нека да видим пълния текст. Пак казвам, да видим дали има други записи и тогава ще мислим. Има много притеснителни неща. Ами, например фактът, че може да се… пак казвам, с цялата условност на това дали е вярно съдържанието – че може да се, така, заплаши един човек, че ако той няма определено поведение, първата страница на национален ежедневник може да го определи като символ на корупцията. Пак да кажа, много ми се иска, нали, медиите да бъдат внимателно използвани. Както ние внимателно използваме своите права, подобна вежливост е логично да очакваме и от медиите.
Водещ: В избори ли е прокуратурата половин година преди края на мандата на Борис Велчев? Чуйте!
Борис Велчев: Не, в избори, разбира се, не сме. Вие знаете, че изборът на нов главен прокурор, ако въобще законът за съдебната власт влезе в сила във вида, в който е приет, тъй като всички разбираме, че има известно колебание от страна на държавния глава, потенциалните изборни процедури ще започнат по-късно. Моето лично очакване е те да започнат след избора на новия Висш съдебен съвет. По всяка вероятност някъде ноември.
Репортер: Добре. Ама това, че изобщо се започна този дебат, не подсказва ли, че фигурата на главния прокурор е явно нещо повече, освен това да…
Борис Велчев: Точно това подсказва. Вие знаете, в България винаги е имало, не просто в последните седем години, винаги е имало едно хипертрофирало разбиране за прокуратурата, като цяло и второ, за ролята на главния прокурор в нея. Всички са убедени, че главният прокурор решава всички дела в прокуратурата, че нищо не се случва без него, което разбира се, е неточно. Всички са убедени, че когато има някакъв национален скандал, той трябва да бъде отправен на вниманието лично на главния прокурор, който да го разследва. Впрочем, никой не вярва истински в това, но такова е клишето и то се повтаря ежедневно. Очевидно ролята на главния прокурор в България наистина е много важна.
Водещ: А това, че бързат да Ви изберат наследник, не означава ли, че нещо са загубили доверие във Вас?
Борис Велчев: Е, не зная кой би могъл да загуби доверие. Нали, че е доверие, трябва да се мъча да заслужавам. Но нека да Ви кажа моето лично мнение по този въпрос. Аз смятам, че това е едно добро решение. Колкото повече предвидимост има в прокуратурата, колкото по-малко колебания има кой ще бъде следващият главен прокурор, колкото по-бързо се успокоят колегите, тъй като в една еднолично управлявана, поне на хартия, институция ролята на началника е много важна. А толкова по-добре и работата ще върви.
Репортер: Въпросът е, че тази предвидимост, не е професионално, защото се спрягат всякакви хора от всякакви…
Борис Велчев: Аз не говоря за спрягането на имена. Аз говоря за това да има избор. И когато има избор на главен прокурор, стане ясно кой е, имаме два-три-четири месеца, в което съвместно бихме могли да планираме определени неща със стратегически характер, които надхвърлят последните месеци на моя мандат, това би било от полза на работата. Това исках да кажа.
Репортер: Външен човек за системата, съдия – какъв да бъде следващият?
Борис Велчев: Е, това е… изборът на следващия главен прокурор ще зависи от мен в същата степен, в която моят избор зависеше от г-н Филчев, т. е. в никаква степен. Ако питате за личното ми мнение, аз продължавам да смятам – той трябва да бъде прокурор. Това ще бъде признание за това, че има някаква нормалност в прокуратурата и че никой не се налага да я спасява.
Водещ: Главният прокурор Борис Велчев пред Силвия Великова.          

Leave a Reply