Борислав Иванов: В България PR-а лъха на евтино

www.goreshto.info I 31.08.2011
 
Продължава поредицата с интервюта на изявени български ПР-и. Тази седмица ви представяме Борислав Иванов, който в момента се занимава с Елица Тодорова, Криско, Никол, Снежина, Еми Стамболова и други.
 
- От колко години се занимаваш с ПР?
Аз лично започнах да се занимавам през 2007 година, преди това заедно с небезизвестния журналист Душко Петров правехме списание "Интрига".
 
- Кой са най-значимите ти проекти?
Един от най-значимите за мен проекти е "PLAZZA GRAND REVIEW", което направих през 2010г. Различното в това ревю беше, че се представя прически и скандални слънчеви очила. Вместо модели, използвахме фолк певици и се получи доста интересно и разбира се много хора се събраха на събитието, просто мина с невероятен успех. Другото което мога да нарека проект за мен, е изпълнителя Криско. Гордея се, че той е един от най-успешните изпълнители, с които аз работя, колкото и не скромно да звучи, цялата му кариера и това, което е сега, се дължи на мен, радвам се за което, но още повече се радвам, че с него смело мога да кажа, че сме истински приятели.
 
- На какво ниво е ПР-а в България?
На много ниско ниво е ПР-а в България, поне аз така смятам, много евтини ПР кампании се правят, не е трудно на българина да се досети, че всички циркове, които правят нашите родни звезди, са с цел реклама. Има още много хляб да ядем всичко, докато стигнем нивото, което е в чужбина. Там са светлинни години преди нас. За мен уникално добър ПР в световен мащам е ПР-а, който направиха на Бритни Спиърс, точно в момента, когато беше залязла, я изкараха наркоманка и незнам си още какво, ето сега тя отново е една от най-хитовите. Това за мен е  качествен ПР.
 
- Според теб има ли други добре подготвени за тази професия?
О, определено има, даже смело мога да кажа, че тя не само е подготвена, тя е спец в ПР-а. Много неща съм научил от нея, говоря за моята близка приятелка и много уважавана от мен колежка Светлана Терзиева – Сесил. За мен тя е една от най-добрите и смятам, че всички останали има какво да научим от нея.
 
- Нормално ли е хората да си правят ПР с най-различни неща – примерно, че са си купили бустан с дини?
В България е нормално, българските ПР-и са толкова скучни и изхабени вече, че не могат да измислят нищо, което да грабне хората и затова постоянно ни бълват тъпи заглавия като: "Луна има 400 чифта обувки". Какво ме грее колко обувки има, глупаво е, но за съжаление не може да измислим нещо качествено, което да се нарече истински ПР.
 
- Коя българска личност има най-добрата реклама и коя обратното?
Това е много трудно да се определи една българска личност, те са много, ето например много добра реклама имат Елица Тодорова, Андреа, Азис и други изпълнителите като Преслава, Цветелина Янева и всички хитови в момента, не ги слагам в тази категория, защото те успеха си го дължат най-вече на хитовете. За лоша реклама може да говорим много, ако не бяха хитовете на Ара мюзик, ако разчитаха на ПР милите, щяха да са умрели от глад, друго ядче стоят нещата в Диапазон и Пайнер – там се усеща, че имат качествени ПР-и.
 
- Трябва ли по някакъв законов начин да се ограничи появата на толкова много хора, които си мислят, че са ПР-и?
Разбира се, че трябва, не може всеки втори да казва “аз съм пиар”. Ето аз вече 5 години се доказвам, има и други, които са доста години в бранша, не може да се появи някаква еднодневка, която да твърди, че е ПР и да се предлага безплатно на популярните личности, само и само те да са им ПР-и. Твърде глупаво и абсурдно е и само ние губим от това.

Оригинална публикация

Leave a Reply