Борисов към Донев и Павлов: Продавайте “Труд” и “24 часа”

в. България днес | Костадин БОРИСОВ, Afera.bg | 26.07.2012

Собствениците на вестниците "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов са подложени на убийствен натиск от страна на управляващата партия ГЕРБ да продават "Медийна група България".
Медийната група на Донев и Павлов трябвало да бъде завладяна от близката до премиера и ДПС вестникарска група, управлявана от депутата на Доган – Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. През последните три години вестниците им добиха славата като личната шпицкоманда на Борисов за разправа с реалните му и измислени политически и икономически врагове.
"Монитор",, "Телеграф", "Уикенд", "Всеки ден", Тв7 и гравитиращите около тях информационни сайтове са използвани за мръсни поръчки на Борисов срещу неудобни политици, бизнесмени и журналисти, които критикуват премиера и "уникалния" му вътрешен министър Цветан Цветанов.
Натискът срещу Донев и Павлов да се разделят с медиите си е част от познатата схема за завладяване на чужд бизнес и е използвана през последните три години от едноличния управник на България. По този начин бе иззет част от бизнеса на Октопода Алексей Петров, Дамбовеца, Гриша Ганчев и много други.
Силовото отстраняване на Донев и Павлов трябва да стане факт до края на годината или в краен случай до парламентарните избори догодина. Бойко Борисов бил убеден, че все по-опозиционните "Труд" и "24 часа" ще играят за политическите му опоненти на предизборната кампания за вота. Това е й причината самовлюбеният и нетърпящ критика премиер да даде "зелена светлина" за прокурорските и медийните акции на изданията около Корпоративна банка лично срещу Огнян Донев и Любомир Павлов.
До момента срещу Любомир Павлов прокуратурата повдигна три обвинения – за документно престъпление, за използване на документи с невярно съдържание и за пране на пари,
а Столичният общински съвет поиска прокуратурата да възобнови делото срещу него за Общинска банка. Донев пък се сдоби с две обвинения – за пране на пари и данъчни престъпления, които по твърденията на прокуратурата ощетили държавния бюджет с 63 млн. лв.
За да подсили натиска, Борисов изпратил свои хора до двамата обвинеями, които им заявили директно, че единственият изход за тях е да продадат медийната група на Цветан
Василев и да се оттеглят в чужбина.
Политико-съдебните акции срещу босовете на "Труд" и "24 часа" започват, след като Любомир Павлов участва в медийна дискусия в Брюксел, на която се оплака от оказваната от правителството на ГЕРБ държавна подкрепа на Корпоративна търговска банка и медиите й. Както е известно, в момента държавните предприятия държат на спестовни влогове с годишна лихва от 2-3 процента над 1 млрд. лева в трезора. С евтиния държавен ресурс Василев купува опозиционни медии, след което ги превръща в клакьори на властта. В резултат на изслушването на Павлов Европейската комисия образува проверка по случая, а през септември у нас ще пристигнат комисари, които лично ще се запознаят с медийната среда в България и ще потърсят
отговорност
от Борисов защо държавата подпомага частен бизнес с непазарни средства.
Депутати от ГЕРБ разказват, че яростта на Борисов се засилила от факта, че близки до медийната група журналисти са подали и сигнал за криминалното му минало в Европейската комисия. На 12 юли Специалната комисия по организираната престъпност, корупцията и прането на пари към Европарламента отложи за септември разследването на мутренския период на Бойко Борисов.

Стр. 12-13

Leave a Reply