Босът на СКАТ Валери Симеонов: Бойко не успя да ме купи, сега ме изкарва олигарх

в. България днес | Бисерка БОРИСОВА | 29.08.2012 

Валери Симеонов е роден на 14 март 1955 г. Три години плава в Атлантическия океан с траулери на "Океански риболов" като електромеханик. На 24 януари 1994 г. създава телевизия СКАТ.
След местните избори през 2007 година е избран за председател на Общинския съвет в Бургас от листата на "Атака". През януари 2009 година подава оставка, разделя се с партията на Волен Сидеров заради залитането на атакистите по ГЕРБ. На 17 май 2011 г. става учредител на политическа партия "Национален фронт за спасение на България".

- Г-н Симеонов, част от заловените в Испания български моряци са от Бургас. Как възприехте думите на премиера Борисов, че правителството отдавна знаело за кокаина, но не можело да предупреди сънародниците ни?

- Тези думи са равносилни на предателство! Министър-председателят предава своите съграждани в интерес на чуждите служби. А би трябвало още с узнаването за тази пратка хората ни да бъдат предупредени и да не бъдат въвлечени в престъплението. Сега българските моряци много трудно ще бъдат освободени, труд но ще се докаже, че те нямат съпричастност.

- Според вас знаели ли са нашите моряци какво превозват?

- Всички са знаели, но нищо не са могли да направят, те са само наемници… Като човек, който три години от живота си е прекарал на кораби, знам, че обикновеният моряк, механик, електричар и т.н. няма избор в такива ситуации. Той е длъжен да извършва служебните си задължения, независимо какво превозва. И няма никаква възможност да предотврати подобно престъпление. За съжаление, когато корабът бъде хванат със забранен товар, е много трудно моряците да бъдат освободени от отговорност, под претекст че не са знаели какъв е товарът. Точно заради това нашето правителство и конкретно премиерът Борисов не си свършиха работата. На първо място за тях трябваше да бъде съдбата на съгражданите им. Та нали за това им плащаме заплати, внасяме данъци! В отговор те ни жертват. Очевидно за днешните управници съдбата на българските граждани е последната грижа. Това е унизително, грозно, престъпно. И трябва да им се потърси съдебна отговорност. Съветвам близките на заловените в Испания наши моряци да го направят!

- Успокои ли се вече Бургас след атентата на летище Сарафово? Попречи ли бомбата на туризма в региона?

- Бургас не беше кой знае колко разтревожен, колкото и еретично да звучи това. Случаят не се отрази на хората, които се въргаляха по цял ден по плажа. Не се отрази и на онези в Слънчев бряг, където алкохолната вакханалия си продължи. Нивото на българския туризъм е такова, че редовият турист из Бургаско не се нуждае от нищо друго освен от безпаметно напиване всеки ден. На тоя евтин, лумпенизиран тип туристи не само атентат като този на летище Сарафово, но дори Трета световна война не би могла да му повлияе.

- Много се изговори, че службите са безпомощни в случаите с терористи камикадзета. Споделяте ли това?

- Не. Виждаме как в САЩ и Европа периодично се хваща някой камикадзе, преди да си е свършил пъкленото дело. В България сме далеч от тази превантивна дейност и причините са няколко. На първо място, е безотговорното поведение на Бойко Борисов, който ни убеждаваше, че дюнерджийниците ще ни пазят. На второ – липсата на служби. В момента в България борбата срещу тероризма е разделена между няколко служби, които паралелно правят едно и също. И, естествено, тази борба е неефективна. България ликвидира професионалния си потенциал във вътрешното и външното разузнаване.

- След година идват парламентарни избори. Как вашата партия смята да промени днешнамрачна действителност?

- Нашата позиция е, че не може да има сигурност в една държава, ако няма Държавна сигурност. Не ми пука кой как ще възприеме тези думи. Не може да има защита на държавните интереси без тайни служби, няма държава без такива. Затова при нас работят хора, работили навремето за тези служби. Професионалисти, с които се гордеем. Сред тях са Стефан Солаков (журналист, бивш дипломат в Турция, агент на ДС), Велизар Енчев (журналист, агент на ДС). Не виждам в какво те трябва да бъдат упреквани, да им се търси отговорност. Но, естествено, службите не са основното нещо в програмата ни. На първо място трябва да се възстанови икономиката.

- Намерихте ли партньори, които да споделят идеите ви? Как ще се явите на изборите?

- За изборите се готвим сами. Не можем с лекота да похабим доверието на нашите поддръжници. Трудно е да се намери неопетнен политически субект в България, с който да направим коалиция.

- Лидерът на "Атака" Волен Сидеров призовава за обединение на патриотичните формации, каквато е и вашата…

- Волен е като Пловдивския митрополит Николай – вдига шум във всеки случай, от който може да извлече някакви дивиденти. Нямаме нищо против редовите членове на "Атака", но имаме много сериозни възражения срещу нагаждаческата и хамелеонска политика на ръководството на партията. Сидеров отдавна загуби доверието на своите избиратели и ако има някакъв морал, би трябвало да се оттегли от политиката. Не може да искаш да влезеш в парламента отново, когато си в паметта на хората с историята на едно предателство.

- Вече се говори, че есента ще бъде гореща в политически план. Склонни ли сте на съвместни действия с парламентарно представени партии?

- Разбира се – с всяка без ДПС! Ако има кауза за доброто на България, ще я подкрепим – без значение дали е на ГЕРБ, на СДС, БСП, ВМРО, дори на .Атака". Интересът на България трябва да е над всичко.

- Като казахте БСП, не се ли страхувате да не хванете СПИН?

- Какво да кажа тук… За мен този скандал показа колко безотговорни политици има в България. Ако нивото на политиците ни е такова, каквото е на Антон Кутев и Волен Сидеров, то това обяснява 22-те години разруха в страната ни. Да не говорим и за нивото на Бойко Борисов. Той не е на по-високо от тези двамата.

- Споменахте и СДС като партньор в определени действия. Има ли я все още тази партия?

- Няма я вече. СДС отиде в една група с "Атака", РЗС. Това е един отбор на прекалено амбициозни и кресливи политици, които гледат да уредят предимно себе си. Те затова и останаха без електорат.

- Как гледате на евентуалния предизборен съюз Веселин Марешки – РЗС?

- Не го познавам добре Марешки, но нямам добро мнение за него. Ако той ще играе някаква роля в политиката занапред, тя ще е роля, която му определя ГЕРБ. Но не мисля, че ролите, които раздава Бойко Борисов, са сериозни и продължават дълго. Не мога да се сетя за проект на Борисов, който да е успял. Виждате как се движи новата партия на Капка Сидерова и сина й… А това беше проекция на ГЕРБ в националистическото пространство. Борисов не е успешен политически инженер. Прави нещата просташки, по милиционерски.

- Преди време премиерът ви нареди сред олигарсите в България. Как приехте тези думи?

- Като комплимент! Хахаха! Та по този начин той ме нареди до Валентин Златев и всички други подобни, които съществуват в симбиоза с държавата! В по-голямата си част това са престъпни субекти – какъвто всъщност е и Бойко Борисов. Той започна кариерата си с престъпления и буквално до влизането в държавата си е бил един престъпник. След като от всички тези хора той успя да определи като олигарх точно Валери Симеонов, може да има само едно обяснение – прекалено много го е страх от Валери Симеонов. Бъдещето ще покаже, че има защо. Ще ви кажа нещо, което досега не съм казвал никога. Докато беше кмет на София, г-н Борисов, не пропускаше да ме кани "спешно" на кафе – ей така, да си поговорим и да съм кажел от какво имам "нужда". Подписвам се под тези думи, мога да ги докажа с обаждането. Звънеше преди и след изоборите през 2009, когато го изобличихме, че на 19 август 2009 е спал в хотела на Валентин Златев. Знаете, че Борисов обича да досажда на медиите, които не му се водят по свирката. Аз обаче не пожелах да отида да говоря с него. Никой не може да ме купи. Нямам желание да го виждам повече.

Стр. 12 

Leave a Reply