Brand Management с Андрей Слабаков и Ернестина Шинова

M3 Communications College I Диана ГАРВАНОВА I 2010-02-12

Вчерашният PR Thursday беше нестандартен, изпълнен с неочаквани ситуации и отлични импровизации. Тъй като специалните ни гости Андрей Слабаков и съпругата му Ернестина Шинова пътуваха от провинцията, поради непредвидени пътни обстоятелства не успяха да стигнат навреме и нашият event на тема St. Valentines’ Brand management беше открит от PR експерта д-р Камен Ковачев. Поговорихме за бранда Свети Валентин, който е факт. Свети Валентин продава, докато българският Трифон Зарезан не продава нищо. Защо това е така? Защо чуждите празници се превръщат в индустрия, а нашите собствени – не?
Чухме различни мнения по този въпрос от участниците в PR Thursday. С вас ще споделя най-интересните.
„Когато една индустрия има полза от нещо, може дори да си измисли празник“.
„Българският бранд няма самочувствието, че ще пробие като български, и затова се асоциира с чужди. За пример давам „Брускети Марети”.
Любопитно беше да споменем Баба Марта и дали тя е успяла да се превърне в наш собствен бранд, но истината е, че дори голяма част от мартениците, които купуваме, се правят в Китай.
Появата на Андрей и Ернестина веднага внесе по-различно настроение в колежа. Още от самото начало те бяха на различни позиции. „Колкото повече празници, толкова повече поводи за празнуване“, заяви Ернестина, докато Андрей, типично в негов стил, искрен и рязък, отсече: „Истерията в червено ми е дразнеща, Трифон Зарезан е по-успешният празник, но му липсва търговски израз“.
Неусетно започнахме да говорим за PR…
„Сбърканият PR е най-вече в политиката“, коментира г-н Слабаков и двамата с нежната му половинка дадоха за пример Берлускони, на който му се прощават много гафове, които на други не биха простили, благодарение само и единствено на личния му PR.
„Берлускони изпра парите на социалдемократическата партия и тогава стана финансово независим“, завърши разсъжденията си Андрей Слабаков. Другият пример за великолепна PR и рекламна кампания е продаването на филма „Дзифт“, според известното семейство. За някои добър, за други – не, но кампанията за популяризирането на филма беше силна, последователна, запомняща се и в резултат напълни киносалоните.
На тази среща Ернестина каза нещо, над което всеки от нас, който работи с хора, си струва да се замисли. „Трудно е да лъжеш публиката си, а да я лъжеш дълго, е невъзможно. Превърнете работата си в изкуство и ще усещате публиката си от първия миг“.

Оригинална публикация

 

Leave a Reply