Британски PR-специалисти са редактирали статии от Wikipedia в полза на клиенти

www.kaldata.com | 13.12.2011

Британската PR агенция Bell Pottinger Group призна, че е редактирала част от статиите в свободната енциклопедия Wikipedia в интерес на свои клиенти. Това беше съобщено от изданието The Independent.

Промените в статиите на Wikipedia бяха открити от независими редактори, които поискаха провеждането на разследване. В резултат на въпросното разследване се разкри, че служители на Bell Pottinger са добавяли положителни са отстранявали негативни факти в интерес на своите клиенти, като използвали няколко акаунта за целта. Според сайта Cyber Security, след това те поставяли на статията отметка Edit Protection, което означава, че статията е вече е завършена и не се нуждае от по-нататъшно редактиране.
От агенцията Bell Pottinger признаха извършването на корекциите, но заявиха, че техните служители не са правили нищо незаконно. От Wikipedia обаче на свой ред отговориха, че, съгласно правилата на онлайн енциклопедията, редактирането на статии в полза на лични или бизнес интереси, както и публикуването на рекламни материали, е забранено. Основателят на Wikipedia Джими Уейлс нарече такова отношение към статиите от страна на PR-специалистите "етична слепота". "Агенцията е извършила най-страшния грях за една PR-агенция или лобистка компания: тяхната лоша постъпка е оказала лошо влияние върху репутацията на нейните клиенти, без дори да им донесе съответните ползи", добавя Уейлс.
В момента акаунтите, чрез които служителите на Bell Pottinger са редактирали Wikipedia, са блокирани. Независими редактори продължават проверката на съдържанието на всички статии, променени от агенцията.
Агенцията Bell Pottinger е една от най-големите лобистки компании във Великобритания. Тя предлага на клиентите си лобиране на техните интереси в правителствени организации, както и писане на речи и редактиране на материали в интернет. Сред клиентите на агенцията има дори цели държави: например, в началото на текущия месец изданието The Independent обвини компанията в намерение да "коригира" на международния имидж на Беларус, Узбекистан и Руанда.

Оригинална публикация

Leave a Reply