Британски вестник се извини за подслушване

в. Сега | 11.04.2011

 

Британският клон от медийната империя на австралиеца Рупърт Мърдок е изправен пред вълна от нови искове за обещетения и може да бъде даден на прокуратурата, след като призна участието си в продължил години скандал с телефонно подслушване, съобщават британските медии.
Над 100 публични фигури, сред които политици и членове на кралското семейство, са били подслушвани от журналисти на таблиода "Нюз ъф дъ уърлд" преди няколко години. Вчера вестникът публикува официално извинение, след като в петък "Нюз интернешънъл" – компанията майка на вестника обяви, че ще признае вината си и ще плати обезщетения по осем случая. Признанието беше отстъпление от доскорошните твърдения на медията, че не познава журналисти, които са подслушвали нелегално телефоните на членове от кралското семейство, политици, лица от шоубизнеса и спортни звезди, като обвиняваше шепа "репортери мошеници" за скандала.
Анализатори смятат, че ходът на групата е опит да сложи край на случая и да ограничи финансовите разходи в момент, когато "Нюз корп" финализира сделката по покупката на британския платен сателитен оператор БиСкайБи за $14 млрд.
Уреждането на всички искове ще струва на групата 40 милиона паунда ($66 млн.), обяви адвокат Род Дадак, специалист по медии, чиято фирма представлява множество потенциални жертви на телефонно подслушване.
Скандалът избухна през 2005-06 г., когато репортер на таблоида, който отразява кралското семейство, беше арестуван и вкаран в затвора заедно с частен детектив, задето подслушвал съобщенията от гласовата поща на сътрудници на кралското семейство.

Стр. 8

Leave a Reply