Британският експерт Анди Грийн: В условия на криза креативните идеи спасяват медиите

в. Класа | Иван ВЪРБАНОВ | 23.06.2010 

Пазарът се фрагментира, но традиционните средства за комуникация остават

Всяка една бъдеща обществена телевизия в България трябва да си отговори на един основен стратегически въпрос: дали иска да обслужва широката маса, или една качествена ниша. Аз лично бих препоръчал второто. Това каза световният медиен експерт Анди Грийн, специалист в областта на пъблик рилейшънс, комуникациите и креативния маркетинг. Той бе в София за участие в тридневния форум, посветен на работещите идеи.
Грийн е категоричен, че Би Би Си трябва да се разглежда и като търговска марка – символ на почтеност, на безпристрастност и високо качество на информацията и общуването. Според него уникалният гигант възприема погрешна стратегия, защото в Обединеното кралство целта на телевизията е 50% пазарен дял, а медийният гигант трябва да гледа глобално и да се стреми да получи 10% от високия дял на пазара като търговска марка.
Опитът и специализациите нареждат Грийн сред най-търсените експерти във Великобритания, САЩ и дори Китай. Основното предизвикателство през медиите според Грийн, обусловено от турболенциите на икономическата стагнация, има своето решение. Според Грийн най-голямото предимство са креативността, талантът и възможността човек да намери отговори на въпросите по-добре от конкуренцията. "Ако сравним България с Обединеното кралство или с Китай например, ще видим, че най-голямото предимство е да мислим бързо и по-добре от конкуренцията“, казва английският експерт.
Какво се случва с медиите като процеси в десетата година на XXI век? Фундаментални промени, отговаря Анди Грийн. "Ако залагате само на една платформа, може да срещнете трудности, за това сега се инвестира в много комуникационни платформи в широк спектър.“Въпреки че много от водещите европейски вестници кодираха интернет изданията си, това явно не е далновидна стъпка, коментира Грийн. Мотивът му е, че едва ли платените сайтове ще наваксат финансовото изоставане на тиражите и приходите. По думите му успех на начинанието може да има само за специализираните издания.
За Анди Грийн демократизацията на медиите и повсеместната концентрация са трайни. Той препоръчва медии да не се отказват от новите средства и модели на общуване и да се насочват към стойностната аудитория. "В комуникационните послания и стойността на информацията е ключът“, казва той. За това е убеден в извода, че в един свят на все по-фрагментирани медии традиционните все пак ще оцелеят.

Стр. 15

Leave a Reply