БТА на 113 г., кани Цецка Цачева на планьорка

в. 24 часа | 16.02.2011

Председателят на Народното събрание Цецка Цанева ще седне днес временно на стола на Максим Минчев – шефа на БТА. Тя ще води символично редколегията на агенцията, която е решила по този начин -тържествено, да отбележи 113-ия си рожден ден днес.
За празника агенцията издава литературния алманах "Вечери край Цариградското", събрал поезия и проза само на хора, работили в БТА. Алманахът със сигурност е издание за ценители, защото в телеграфната агенция са се трудили Йордан Йовков, Николай Лилиев, Димитър Бояджиев, Йосиф Хербст, Петър Увалиев, Цветан Стоянов, Серафим Северняк, Стефан Продев. Автор на рисунките на книгата е Стефан Марков, а на предговора – Димитри Иванов.
БТА е създадена с указ на княз Фердинанд I от 27 януари 1898. Първият бюлетин, написан лично от първия директор на агенцията Оскар Искандер, съдържа 4 страници със 7 информации за борсови цени, събития в балканските страни и здравето на княгиня Клементи-на.Той излиза на 16 февруари 1898 г., датата е приета за рожден ден на осведомителната институция на България.
Днес агенцията излъчва над 1000 новини на ден и над 600 снимки от страната и чужбина.

Стр. 28

Leave a Reply