БТА показа издания, маркирали началото на българската журналистика

www.dariknews.bg | 09.11.2013 

Генералният директор на БТА Максим Минчев откри в Регионалния исторически музей в Плевен изложбата „Родени свободни", която повече от година обикаля страната и чужбина с голям успех.
„Родени свободни" е една уникална изложба, защото повече от 150 години никой не се беше сетил да извади накуп архивите на българския Възрожденски печат", каза Максим Минчев.
„Съвсем случайно преди две години в Козлодуй на кораба „Радецки", който е захвърлен в момента в едно пустеещо място в пристанището и у него вече няма нищо свързано с подвига на Ботев и неговата чета, под един стъклен похлупак, намерихме две-три пожълтели факсимилета от Ботевите вестници".
Максим Минчев споделил с директорката на Националната библиотека в София проф. Боряна Христова, желанието си да се намерят българските печатни издания, видели бял свят преди Освобождението. Оказало се, че в библиотеката се съхраняват всичките 34 издания на български вестници, които са били в Румъния, Цариград, Белград и Виена, между които и тези на великите Ботев, Каравелов, Сефан Стамболов, Раковски.
„Това са вестниците, които всъщност маркират началото на българската журналистика", каза Максим Минчев и поясни, че поробена България не е имала възможност да отпечатва собствени печатни издания и затова българската журналистика се ражда извън пределите на страната – в Румъния.
Той определи изложбата като една разходка в първите години на свободната българска журналистика, създавана от големите имена на Славейков, Каравелов, Ботев, Левски, Стамболов.
„Изложбата е уникална освен с това, че за първи път събира българските издания и показва, как се ражда българската журналистика, но и защото за огромно съжаление е страшно актуална и днес", каза Максим Минчев и поясни, че голяма част от материалите в нея могат да бъдат отнесени и към днешния ден.
Той посочи, че езикът на учителите на българската журналистика и слово е бил по-добър от уличния език, с който са пълни голяма част от българските медии сега, „за което ние очевидно и солидарно носим вина", каза Минчев.
Основни теми в статиите са за българската църква, жена, семейство, за готовността на нацията да създаде своя еволюционна и просветителска структура, но в тях главната цел е Освобождението на България.
За пръв път изложбата е била показана в Букурещ, а след това в Русе, Сливен, Варна , Велико Търново и Плевен е поредната й спирка.
Максим Минчев припомни, че изложбата е второто значимо събитие в Плевен, свързано с БТА, след откриването на Пресклуба на агенцията преди около шест месеца.
На откриването на изложбата специални гости бяха кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков и директорът на отдел "Култура" в Община Плевен Йонита Иванова.
Домакините от РИМ-Плевен изненадаха приятно гостите си с непоказвани досега издания на вестници от същия период, извадени от архива на музея. 

Leave a Reply