БТА събира българските медии в Холандия

в. 24 часа | 15.03.2011

Външният министър Николай Младенов е първият от правителството, вече потвърдил участието си на Седмата среща на българските медии по света. Има голяма вероятност на нея да присъства и Симеон Дянков като министър на българите в чужбина точно заради всички журналисти, които пристигат от различните краища на света, за да се срещнат с политическия и бизнес елит на България, каза вчера шефът на БТА Максим Минчев.

Три холандски града ще посрещнат от 25 до 29 май тази година българските медии. Седмата среща, организирана от БТА и Асоциацията на българските медии по света, ще бъде открита в Хага. Някои от събитията и разговорите ще са в Амстердам, но работната част от програмата ще се случва в градчето Хилверсум.
Наричат го медийния център на Холандия и Западна Европа, тъй като в него се намират студията на всички холандски и много европейски телевизии и радиа, редакциите на голяма част от местните вестници. Там е и единственият в света музей на медиите.
Тази година журналистите ще говорят на тема "Медии и пари". Тя включва дебати за икономиката на медиите, за държавата като собственик, за рекламата, монопола в медиите, разследващата журналистика и свободата на словото, за независимостта и финансирането.
БТА разчита на българския бизнес, за да събере медиите. "Стараем се да поемаме до 90% от разноските на колегите ни от чужбина, защото техните медии изключително трудно намират финансиране, за да излизат. А световната среща остана единственият български медиен форум, на който могат да се разглеждат проблемите на четвъртата власт", каза Минчев.
Холандия е избрана, тъй като там има няколко български медии. Издава се сп. "Диалог", както и сайтът "Емигрант". Българската диаспора също не е малка – около 20 хил. българи, без да се броят студентите, които се увеличават всяка година.
От друга страна, и Холандия е представена доста добре у нас. За 2009 г. тя е била обявена за инвеститор №1 в България. Има и чисто битова логистична причина – намира се близо до почти всички колеги, които искат да присъстват на срещата.
В над 40 държави има български медии, "което показва, че 2-та милиона българи навън водят активен живот", каза Минчев. Колко точно са медиите, е трудно да се каже, тъй като броят им непрекъснато се мени. В Чикаго примерно от 4-те български вестника през 2006 г. са останали два. Другите два вече излизат като електронни сайтове. В същото време в Полша и Бразилия се печатат нови вестници на български от миналата година.
Досега срещите, организирани от БТА, бяха в София, Чикаго, Рим, Мадрид, Варна, Бургас и Виена.

Стр. 29

Leave a Reply