БТВ има нов собственик

btV, Новини в 22.00 часа | 2010-02-19

БТВ има нов собственик. News Corporation на медийния магнат Рупърт Мърдок обяви днес, че е постигнала споразумение с корпорацията Central European Media Enterprises (CME) за продажбата на националната частна телевизия bTV. CME са водеща медийна компания с 20 телевизии в Централна и Източна Европа. Споразумението предвижда CME да платят на News Corporation 400 млн. долара в брой за 100% от bTV. В цената влизат също каналите bTV Comedy и bTV Cinema, както и 74% от капитала на радиокомпания CJ.
В официално съобщение News Corporation посочва, че с тази сделка завършва програмата за излизането им от значителния за тях бизнес с излъчване на ефирна безплатна телевизия в Източна Европа. Продажбата на bTV и прилежащите канали подлежи на одобрение от българската Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). News Corporation са били консултирани от инвестиционната банка J.P. Morgan, а CME от лондонския клон на Deutsche Bank.
СМЕ са създадени преди 16 години от магната Роналд Лаутер. В момента корпорацията притежава 20 телевизионни канала. Чешката „Нова телевизия” е най-успешния проект. Освен това СМЕ притежава канали в Словакия, Словения, Хърватия, Румъния и България. От лятото на 2008 корпорацията притежава у нас телевизиите „PRO.BG” и „Ринг”. Програмите достигат до 97 милиона зрители в региона.
 

 

Leave a Reply