Букурещ ще бъде столица на Осмата световна среща на българските медии през тази година

Дарик радио, Новини в 15.00 часа | 28.02.2012 

Букурещ ще бъде столица на Осмата световна среща на българските медии през тази година. Форумът, който събира представители на най-значимите медии у нас и в чужбина, ще се състои от 16-и до 20-и май в Румъния, съобщават организаторите му. Темата на срещата тази година е „Медиите – между глобалното и регионалното". По време на форума ще бъдат дискутирани промените в медийната среда у нас и по света в последната година, въздействието на кризата върху българските общности зад граница и техните медии. Специално внимание ще бъде отделено на спецификата на работата и условията, в които работят регионалните медии у нас. По темата Димитър Панев.

Репортер: Много са причините да бъде избрана точно северната ни съседка за домакин на Осмата световна среща на българските медии. Това обясни Максим Минчев, шеф на Българската телеграфна агенция, един от организаторите на форума.
Максим Минчев: Първо, защото с Румъния през последните 1000 години са свързани съдбовни дати от нашата история. Второ, защото с Румъния през последните 20 години ние вървим заедно, станахме заедно членове на НАТО, на ЕС, убеден съм, че заедно ще преодолеем и Шенгенската бариера. В Румъния през 60-те и 70-те години на 19 век се ражда и българската журналистика.
Репортер: На световната среща ще бъде насочено внимание и към българите, живеещи в областта Банат. Като част от ъпътстващата културна програма ще бъде представена и уникална по рода си изложба на печатни издания и фотографии от българското Възраждане. По думите на Минчев подобна изложба не е правена от Освобождението до наши дни. Тя ще бъде реализирана в партньорство с Националната библиотека и ще съдържа непоказани до този момент вестници, списания, снимки и писма от личните архиви на Ботев, Каравелов и Раковски. Към срещата се присъединява и Съюзът на артистите в България, като част от плановете са в Букурещ да бъде излъчена премиерата на най-новия български филм „Миграцията на паламуда". Предвид близката дестинация, според Минчев тази година се очаква форумът да бъде посетен от голям брой медии.
Максим Минчев: Ще бъдем рекордьори. Тази година очакваме над 100 медии от България и чужбина. Надявам се тази цифра да бъде многократно по-голяма от предишните.
Репортер: Срещата се организира от Асоциацията на българските медии по света и от Българската телеграфна агенция и предстои да бъде официално открита на 17 май тази година. 

Leave a Reply