България е последна по свобода на словото в ЕС

www.mediapool.bg I 12.02.2014

България се е сринала до 100-ното място в класацията на "Репортери без граници" за свободата на словото за 2014 година, сочи доклад на организацията, публикуван на нейния сайт.

Страната отново е на последно място сред членките на Европейския съюз след тежка година, белязана от 5 месеца на мащабни протести и политическо напрежение, отбелязва организацията в доклада си за  180 страни.

Миналата година България бе на 87-мо място.

Независимите журналисти, особено разследващи репортери, междувременно бяха изложени на тормоз, който може да приема формата на палежи на автомобилите им, посочва още документът.

В частта за ЕС докладът на "Репортери без граници" отбелязва, че в някои страни се наблюдават неблагоприятни тенденции при защитата на свободата на информация. Сред тях са Великобритания и Франция – традиционно уважаващи свободата на медиите държави, които обаче имаха тревожна 2013 година.

Организацията отбелязва също така обезпокоителните тенденции в Гърция, която за пет години се е сринала с над 50 позиции в класацията и сега е на 99-о място. Тревожни са данните и за Унгария, отбелязва още организацията.

В годишния си доклад базираната в Париж организация предупреждава за "растяща заплаха по цял свят” от "тенденция на интерпретиране нуждите на националната сигурност по твърде широк и застрашителен начин”.

Съединените щати се открояват с преследването на Едуард Сноудън, присъдата над предалия информация на "Уикилийкс” редник Брадли Манинг и тайното събиране на данни за телефонните разговори на Асошиейтед прес. САЩ са паднали в индекса по държави с 13 места.

На челните места в класацията са Финландия, Холандия и Норвегия, а на последните – Еритрея, Северна Корея и Туркменистан.

"Репортери без граници" изготвя класацията си по шест критерия за всяка страна: плурализъм, независимост на медиите, работни условия и автоцензура, законова рамка, прозрачност и информационни инфраструктури. Всяка страна получава оценка между 0 и 100, като 0 е идеална ситуация.

Оригинална публикация

Leave a Reply