България шокира с изобилието на жълта преса

Про & Анти | 25.10.2010

"Най-шокиращото за страничния наблюдател на медийния ландшафт в България е изобилието на булевард ни издания", казва Матиас Барнер, който ръководи медийната програма за Югоизточна Европа на фондация "Конрад Аденауер", цитиран от радио Дойче веле.
Според Барнер, медийното многообразие в България е наистина впечатляващо – има много телевизии, радиа, множество печатни издания, а напоследък и много онлайн медии. Голямото разнообразие в случая, обаче, не означава непременно и високо качество, твърди германският експерт. Журналистите могат и трябва да имат собствено мнение за горещите събития на деня, но задачата им е преди всичко да информират и да дават гласност на всички останали мнения.
При поднасянето на информацията в България, както и в цяла Югоизточна Европа, обаче, се наблюдава своеобразна "булевардизация", при която събитията се отразяват през призмата на личностните характеристики на главните действащи лица, а не от гледна точка на същността на явленията и тяхното политическо послание. Това, което шокира в България, е изобилието на булевардни медии за сметка на качествените печатни издания, радиостанции и телевизии.
Другите тревожни наблюдения на Барнер са свързани с проблема за образованието на журналистите, където има още какво да се желае и какво да се направи. Прозрачността също е сериозен въпрос, казва Матиас Барнер.

mediapool.bg

Стр. 3

Leave a Reply