Българската Коледа – реклама за Първанов

в. Новините днес | Румен БОЯНОВ | 2009-12-28 

Парите за каузата намаляват наполовина всяка година

Само 1,5 млн. лв. събра тазгодишната благотворителна кампания "Българската Коледа" под патронажа на президента Георги Първанов. Миналата година даренията бяха в размер на 3 млн. лв., а през 2007 г. – 3,7 млн. лв. Няма данни от социологическо изследване, което да покаже какви са причините за отлива на дарители от благородната кауза да помогнем на болни български деца.
Запитване на НОВИНИТЕ ДНЕС до неколцина български бизнесмени показа, че хората с пари не са се отказали от благотворителност. Някои от тях вече са дарили модерна апаратура на болници, а други директно са помогнали на семейства за лечението на децата им. Бизнесмените признаха, че не желаят да участват в "Българската Коледа", чрез която президентът се правел личен PR.
В интернет форумите пък се появиха коментари, че няма ясен регламент за разпределяне на събраните средства. "Немалка част от хората имат съмнения в усвояването на парите, тъй като пълният регламент не е ясен. Появиха се и слухове, че медицинската апаратура се купува от фирми, близки до организаторите, които получават някакъв дял, както и съмнения, че медийните личности, рекламиращи кампанията, взимат тлъсти хонорари за това", съобщи сайтът razkritia.com.
Водеща новина в сайта на президентството от 22 декември е, че за първи път тази година Георги Първанов и съпругата му Зорка поканили 15 деца от "Българската Коледа" да гостуват на "Дондуков" 2 и да украсят елхата в Гербовата зала. В съобщението пише и че Първанов изразил надежда инициативата да продължи още дълги години. Според запознати, ако президентът продължава да се занимава с "Българската Коледа", тя е обречена.

Стр. 1, 2

Leave a Reply