Български финал на международен турнир по фехтовка в Англия

22.02.2016г. | www.proway.bg


(Стефан Нанкински)

Стефан Нанкински и Дими Райкин спечелиха първо и второ място на European Fencing Cup

В късния следобед на 21.02.2016 г. Стефан Нанкински и Дими Райкин се изправиха един срещу друг в двубой за първото място на престижното състезание European Fencing Cup, категория до 14 години, в Чичестър, Великобритания. След оспорван двубой, Нанкински взе първото място, което остави Райкин на втората позиция.

В град Чичестер се проведе  международният турнир по фехтовка, кръг от  Европейска купа за деца до 14 години. В двудневното състезание 123 момчета и момичета премериха сили с шпаги, саби и рапири.

Събитието прикова вниманието с отличното представяне на българските сабльори Стефан Нанкински (13 год.) и Дими Райкин (13 год.). Двамата съотборници и приятели доказаха класата си като безапелационно преодоляха конкуренцията. След като удържаха победи в пет последователни двубоя и взеха по три елиминации, те се изправиха един срещу друг на финала. Нанкински завоюва златния медал и така в неделния ден българският химн прозвуча на километри от Лондон.

Представянето на момчетата бе проследено от приятели и привърженици на фехтовката в България, които бяха обърнали погледи към фехтовалните пътеки в Англия. Невероятният триумф, постигнат дни преди най-българския празник, е безспорен повод за спортна и национална гордост.

 

Leave a Reply