Български сериал пъди турските сапунки

в. Седмичен Труд | Анна РАДЕВА | 2010-02-24

Елена Петрова, която играе главната роля в новия български сериал " Стъклен дом", поразително прилича на героинята от прословутия турски "Листопад" – Фикрет. Младият актьор Калин Врачански пък е копие на д-р Хаус от едноименния филм. Самият той не отрича приликата си с героя на Хю Лори, когото познава цяла България. Отдавна колегите му от театър "София" забелязали сходството и постепенно започнали да го наричат " българския д-р Хаус".
Снимките на "Стъклен дом" започнаха на 15 февруари в столичен мол. Въпреките това интернет форумите вече бъкат от коментари около предстоящия сериал. Повече от тях са насочени именно към видимата физическа прилика между нашенските актьори и тези от други сериали.
Продуцентите на "Стъклен дом Димитър Митовски и Димитър Гочев, както режисьорът Виктор Божинов обаче са категорични, че техният сериал не прилича на никой друг, защото е чисто авторска идея. А и сапунен момент в "Стъклен дом" няма и не може да има, допълват от екипа на продукцията. Така че всякаква аналогия с персонажи от турски или каквито и да било сериали се оказва излишна. Освен това, според създателите на новия български сериал, родните актьори са също толкова талантливи, колкото колегите си по света. "От опита ми във филма "Мисия Лондон", където работих с актьори, снимали се във филми на Гай Ричи и Ридли Скот, мога да заявя, че нашите актьори не отстъпват по нищо нито като визия, нито като авторски талант и възможности", каза Димитър Митовски.
"Стъклен дом" е семейна драма с любовни, криминални, бизнес и комични истории и далеч по-различна от елементарните фабули, на които сме свикнали. Зрителите ще могат да я гледат по bTV в праймтайма, точно на мястото на "Перла" и "Листопад ", с които домакините, пък и не само те, са до болка свикнали. И макар любовни, криминални и критични ситуации да не липсват и в чуждоземските сериали, нашата продукция ще е по-различна, обещават от екипа. Една от причините е, че целта им е да се покаже българската действителност такава, каквато вероятно хората искат да я видят и какво е всъщност. Персонажите в "Стъклен дом" ще пресъздават сложните взаимоотношения между поколенията без всякакъв фалш и преиграване. Сериозно внимание в сериала ще се отдели и на проблемите на тийнейджърите. Всичко, което се случва у нас, зрителите ще могат да видят на екрана през творческата призма на Димитър Митовски, режисьора Виктор Божинов и актьорския състав. Младото поколение в киното ще е представено в сериала от Бойко Кръстанов, Луиза Григорова, Радина Кърджилова и др. "При подбора на актьорския състав търсехме професионални умения, визия, характер и темперамент", издадоха продуцентите.
Нещо повече – с динамиката и ефектния си монтаж "Стъклен дом" по-скоро ще прилича на скъпите холивудски продукции, отколкото на сапунка. От кухнята на сериала издадоха още, че ще се снима с най-модерната дигитална техника, като на "Беднякът милионер", който спечели най-престижната филмова награда "Оскар". Въпросната техника доближава продукцията до качеството на кинолента. За актьорите ще се грижи екип от над сто души. Предвижда се в 66-те серии този внушителен екип да се придвижва по различни снимачни площадки – от мол до допълнителни декори, които се пазят в тайна.
Очаква се "Стъклен дом" да постигне голям зрителски рейтинг, тъй като екипът, който го прави, е с богат опит в киното. Създателите на сериала вече имат зад гърба си 45 филма и заглавия от рода на The Tournament, "Кодът" с Морган Фрийман и Антонио Бандерас, The Way Back с Колин Фарел и Ед Харис. От кухнята на Стъклен дом" споделиха още, че снимачният екип ще наброява цели сто души, които постоянно ще се движат с актьорите.
Авторите на сериала разчитат и на появата на Стефан Данаилов като гостуваща звезда в някои от сериите също да вдигне рейтинга. Актьорът, превърнал се в емблема на българското кино и театър, ще се превъплъти в ролята на Димитър Касабов. Една от "черешките" в тортата предстои да бъде появата на фолкпевицата Емануела. Ексцентричната изпълнителка имала сериозно намерение да се посвети на актьорското изкуство. Тя вече изигра ролята на Бубето в сериала "Къде е Батко". "Стъклен дом" ще е второто й участие. В новия сериал ще се снима и легендата Орлин Горанов.

Стр. 1, 7

Leave a Reply