Българските медии в чужбина

сп. Мениджър | Пепа ВИТАНОВА, | 2010-01-10 

В тази рубрика ви срещаме с наши журналисти, които живеят по света и правят български вестници, сайтове, радиопредавания и телевизионни програми. Те свързват сънародниците ни зад граница, дават им информация, която няма откъде другаде да получат, поддържат жива връзката с родината. В момента български медии има в 42 държави, сред които Бразилия, Китай, Обединените арабски емирства.

***

Максим Божилов, издател на в. "Български хоризонти" в Торонто: Етническите издания винаги ще имат място на пазара

Доста българи са патриоти по примера на Странджата – сядат на маса и се самонавиват: "Дайте да се върнем в България" или "Дайте да направим нещо за България". А на другия ден са забравили за какво са си говорили

- Как започнахте да издавате вестника?

- Може би помогна това, че не мога да правя друго. Работех като журналист в България. Емигрирах в Канада през юли 1999 г. Издадох първия брой на "Български хоризонти" след няколко месеца, през декември. Проблемът в началото беше, че не знаех за каква аудитория да е вестникът, не ми беше ясно как ще стигнем до хората, как ще съберем реклама. Помогна ми една ентусиастка – Румяна Събкова. Тя имаше колекция от български адреси, свързахме се е много наши сънародници и те ми дадоха куража да реализирам идеята си.

- В Северна Америка хората по-малко четат. Как успявате да задържите вниманието на читателя?

- Старая се във всеки брой да има нещо различно, текстовете да не са само копи и пейст. Разискваме различни казуси, правим дискусии по горещи теми, като бъдещето на кирилицата например. Търся и намирам интересни съдби. Проучих историята на емиграцията в Канада. Първите българи са пристигали тук с турски паспорти, обявявани са за турци, така са и погребани. След Илинденско-Преображенското въстание в Торонто идва голяма вълна от Егейска Македония, преселват се цели села. След 1937-1938 г. пристига нова вълна от гърчеещи се българи. Най-новите емигрантски вълни са след 1989 година.

- Има ли българи с частен бизнес в Канада?

- Има доста хора с частен бизнес. Има фирми на българи в ресторантския и
хотелиерския бизнес, в услугите за почистване на офиси и домове, в производството на детски зъбни протези и на специализирани лампи. Известно ви е името на строителния предприемач Игнат Канев, който се занимава с изграждане на голф игрища. Има българин, който
е собственик на 8-9 радиостанции. Има лекари, зъболекари със самостоятелни кабинети.

- Как вестникът ви оцелява в кризата?

- Чрез рекламата и страничната си дейност. Занимаваме се с преводи, издаваме книги. Издадохме три книги с мемоари. Българските фирми редовно пускат реклами при нас, рекламират и много канадски компании, свързани с авиолиниите, недвижимите имоти, високите технологии, куриерските услуги, паричните преводи.
Аз не вярвам в безплатните вестници, смятам, че безплатните неща не се ценят толкова. Нашият вестник се разпространява чрез абонамент. Виждам бъдещето на медиите в интегрираните продукти – хартиени носители плюс сайт и свързани с него тематични линкове. Т.нар. етнически издания винаги ще имат място на медийния пазар. Екипът на нашия вестник е от двама души и половина, което също е начин да се пести. "Български хоризонти" си намери ниша сред хора, които изпитват носталгия по страната си и имат нужда от информация за това как се развива тя. Пускаме финансови и икономически текстове, отговаряме на въпроси, даваме практически съвети, свързани с трудовото законодателство, как да си купиш къща в България, в какво е добре да се инвестира там и тук и пр.

- Изпращате ли послание към сънародниците ни да се върнат в България ?

- Бягам от послания. Не се опитвам да поучавам. Самият подбор на информация е вид манипулиране. Животът в чужбина е лично решение. Евреите имат една хубава приказка: "Моят дом е там,
където ми е комфортно". Не съм типът обединител. Вярвам, че ако нещо хубаво се предложи отнякъде, хората сами ще се отзоват, няма да има нужда от увещания.
Патриотизмът за мен е да носиш България в сърцето си. Доста българи са патриоти по примера на Странджата – сядат на маса и се самонавиват: "Дайте да се върнем в България" или "Дайте да направим нещо за България". А на другия ден са забравили за какво са си говорили.

- Каква е процедурата за разрешение за издаване на вестник в Канада?

- Всеки може да издава, ако не нарушава законите на страната. Националната библиотека иска по едно копие от изданието за нуждите на статистиката и научните изследвания. Канада е
страна на общностите. Там според мен се провежда един грандиозен експеримент: дали на едно място могат да бъдат събрани общности, които да живеят хармонично, без да се претопяват, което пък е американският модел. Общностите имат свободата да пазят традициите си, да издават етнически медии на собствения си език.

- Какво най-много липсва на българите в чужбина?

- Каквото им липсва и в собствената им страна – самочувствие.

- Успявате ли да се изхранвате чрез издателската си дейност?

- С журналистика никъде не се забогатява. Аз още не мога да си стигна стандарта, който имах в България. Но в Канада ми е по-добре, защото ми е no-предсказуемо. Свободата тук е подчинена на закона. Има правила за ползването й, а в България всеки я тълкува както си иска и това ни пречи да живеем добре. Неуредиците в България ме притесняват, затова и избрах да живея в Канада.

***

МАКСИМ БОЖИЛОВ е завършил Руската гимназия в София. Бакалавър е по математика от Imperial College в Лондон и магистър по математика от Birkbeck College в Лондон. Работил е в международните отдели на вестниците "Вечерни новини", "Народна армия", "Отечествен фронт", "Работническо дело", "Дума". От основаването му през 1992 г. до 1994 г. е завеждащ на международния отдел на в. "Континент". През 1994 г. започва да издава cn. Personal Computer World/България, което излиза и днес. От 1999 г. живее в Торонто, Канада. В края на същата година става издател на в. "Български хоризонти". От 2002 г. издава и ежегоден Канадско-български бизнес каталог, както и мемоарни и други книги. От 2004 г. прави седмично едночасово радиопредаване "Български хоризонти" на български език от Торонто – всяка неделя от 19 часа. То може да се слуша на живо и в интернет на www.am530.ca.

***

ВЕСТНИК "БЪЛГАРСКИ ХОРИЗОНТИ" се разпространява предимно чрез абонамент на територията на цяла Канада. Излиза от края на 1999 г. веднъж на две седмици, в 12 страници и тираж около 4500 копия, на цена 1,50 долара. Негов издател е Максим Божилов, който работи с екип в Торонто и с представителство в София. Идеята на вестника е да разширява хоризонта на знанията за света и България, да предизвиква дискусии, да дава полезна за емигрантите информация. Най-четени са коментарните и историческите текстове, както и разказите за успели в чужбина сънародници.

Стр. 110 – 111

Leave a Reply