БЪЛГАРСКИТЕ ЩАНДОВЕ – БИЗНЕС ЗА ИЗБРАНИ

в. Банкеръ | 22.04.2011

Около българските щандове на международните туристически изложения Винаги е имало скандали и неуредици. Или ще сме на най-забутаното място, или никой няма да разбере какво точно рекламираме, или просто не сме успели да изградим павилиона на Време… На нас Все нещо ни куца и ако успехът от присъствието на подобни борси често е под Въпрос, то приходите за фирмите, които подготвят представянето ни, е повече от сигурен. Всяка година държавата плаща сериозни пари за подготовката на рекламните щандове, в което по принцип няма нищо лошо. Не може да не се запитаме обаче, защо от години този сладък бизнес е разпределен само между няколко конкретни дружества и нито смяната на Властта, нито провалените участия могат да променят тази традиция?
Павилионите за последните пет най-големи туристически изложения в ЕВропа – WTM в Лондон, ITB в Берлин, MITT и Intourmarket в Москва, както и UITT в Киев, например са дело на "Арка ЛТД". За труда си фирмата, чиито собственици поравно са Димитър Гачев, Марина Гачева и Саво Вълчев, е прибрала над 1.26 млн. лв., и то само за строителството на щандовете. За проектирането им е платено отделно на "Юропел комюникейшънс" и "Експо Вижън", които също са сред редовните печеливши. В края на март тези компании, заедно със "Стройтек", "Експо груп" и "Фернет България", се "бориха" и за изграждането на българския щанд на най-голямата румънска туристическа борса – TTR в Букурещ. При обявяването на малката обществена поръчка Възникна напрежение, тъй като със заповед на икономическия министър Трайчо Трайков беше даден еднодневен срок за подаване на оферти. Впоследствие от Ведомството обясниха, че е станала техническа грешка и той беше удължен на 4 работни дни. Така или иначе, само Въпросните дружества са били поканени за участие в търга и в крайна сметка за победител бе избрано "Юропел комюникейшънс" с предложена цена от 46 хил. лв. без ДДС. фирмата има още над десет договора с различни държавни институции като Министерския съвет, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и това на труда и социалната политика. През 2008-а и 2009 г. тя е спечелила пет поръчки на Държавната агенция по туризма за проектиране и изграждане на рекламни щандове.
Според електронния регистър Дакси собственик на "Юропел комюникейшънс" е "Триас холдинг" АД на Николай Димитров и Илиана Неделчева-Димитрова. Николай Димитров е едноличен собственик и на "Феаруей", която пък от своя страна до септември 2009-а е била съсобственик в друг от потенциалните строители на щанда – "Стройтек". Сега "Стройтек" е притежание на Милена Енчева, но е любопитно, че след изборите през 2009-а дружеството няма спечелена поръчка, докато преди тях редовно е обслужвало Държавната агенция по туризма.

Стр. 25 

Leave a Reply