БЪРЗА* РЕЦЕПТА ЗА ВКУСЕН КОМУНИКАЦИОНЕН КЕКС

сп. Твоят бизнес | Милена МИХАЙЛОВА, управител на Ardency Consulting, агенция за ПР и маркетинг | 2009-11-21

Милена МихайловаВ икономическата ситуация, в каквато се намираме днес, компаниите търсят всякакви резерви, за да ги превърнат във възможности не само да оцеляват, но и да правят успешен бизнес.
Считам, че един неефективно използван резерв са корпоративните комуникации. Причините за това са различни и много – съществува неразбиране за важността на пакетирането на информацията в и извън компанията. Дефицитът на лидерство води и до невъзможност да се комуникира тази тема. Недостатъчна професионална експертиза или съществуващи ограничения за ПР специалистите и др. Въпреки това съм убедена, че по-горните извинения могат да се превърнат в целенасочени усилия и с малко ресурси и вложения да се създаде чрез комуникации добавена стойност за бизнеса на всяка компания. Това ме провокира да припомня прости и работещи тактики, за да не се търси гениална панацея когато всичкият инструментариум е наличен и трябва само интелигентно да се използва. Предлагам една базова рецепта, която ще направи "Твоя бизнес" апетитен за клиентите особено сега, когато трябва да търсите всякакви начини да се отличите на фона на свирепата конкуренция. И така, необходими продукти за вашия успешен комуникационен кекс.

1. Литър добра история

Със сигурност във вашата фирма я имате в изобилие. Върнете се назад във времето и извадете от дъното на шкафовете легенда как сте я създали в гаража през 90-те или сте написали първата стратегия на салфетка в местното капанче; успешна сделка или завършен уникален проект. Специална бизнес практика или как мотивирате служителите си.

ОСОБЕНО ПОДХОДЯЩИ ЗА СЛУЧАЯ СА ИСТОРИИТЕ ЗА БИЗНЕС И ПОЛЗИТЕ, ПОСТИГНАТИ С ПОМОЩТА НА ПРОДУКТИТЕ И УСЛУГИТЕ, КОИТО ПРЕДЛАГАТЕ

Ако намерите и щастлив клиент (след като имате история зад гърба си, не може да нямате такъв), който да потвърди казаното, вече сте загрели публиката до нажежаване. Трябва да добавите и епизоди от моментите, в които дарихте подаръци за Коледа на деца от социален дом, карахте колела, за да противостоите на климатичните промени или пуснахте поредния "зелен" продукт на пазара – така наречените активности по линия на корпоративната социална отговорност.

2. Щипка лидерство

Лидерът е онази четвърт лъжичка сол, без която и най-сполучливата история е безвкусна и остава само в колонка на ежедневника, но никога не се превръща в страница на Financial times, не стои в рамка на корицата на TIME. С лидера обаче действайте внимателно! Да не прегорите коричката – можете леко да отворите вратата на дома му, но не допускайте външни хора в килера. Покажете го как играе тенис или тича в парка, за да поддържа формата си, какво символ-верую изповядва, с каква харизма води напред компанията, и защо точно него следват хората във фирмата.

3. Добър миксер

Все пак технологията е важна. Това е вашият добър разказвач – комуникатор. Имате го, заклевам се, стои във ведомостта под различни имена -марком специалист, ПР експерт или директор Корпоративни комуникации. Дайте му хубавата история и този човек ще направи чудеса от нея. Той знае, че да пуснеш едно "пиарче" във вестника вече не е достатъчно, затова ще изгради цяла програма – за да разказва ненатрапчиво, но запомнящо се за вашите победи и създаде още няколко причини вашите продукти и услуги да се харчат по-добре от конкурентните ви.

Начин на приготовление

Бъркайте изброените продукти постоянно поне 6 месеца, за да усетите качествена разлика в присъствието ви на пазара и резултатите на компанията. Успешните комуникациите не са само аламинут за вечеря или торта за рождения ден на фирмата, те се приготвят ежедневно със сизифовско упорство. Ще видите, че "тестото" ще започне да набухва.
Консумирайте деликатеса със служителите, тях споделете първо радостта – те са най-солидните адвокати на успеха на компанията. Не предозирайте порциите за таргет аудиториите, за да не прекалите е разбирането на медиите и да отблъснете клиентите.
Полейте поредната спечелена награда и ни поканете да станем съпричастни.

Добър апетит!

*Ако нямате търпение и разбиране за приготовлението на рецептата, то сигурно имате свободен финансов ресурс и вече закупувате поредния си
конкурент.

***

Милена Михайлова е завършила телевизионна журналистика в Софийския университет. Работила е като редактор в БНТ в различни предавания. От 1999 г. до 2005 г. е била Маркетинг директор в Hewlett-Packard България, след което в Siemens България е била шеф на корпоративни комуникации, От началото на тази година до юли е била шеф на ПР отдела и комуникационните връзки в БТК, след което основава собствена агенция Ardency Consulting специализирана за ПР и маркетинг дейности.

Стр. 50 – 51

One Response to “БЪРЗА* РЕЦЕПТА ЗА ВКУСЕН КОМУНИКАЦИОНЕН КЕКС”

  1. Тренди Says:

    Хм, хубаво че сте оправили името на Милена, тъй като в списанието са я написали Мария!?!?

    Има и едно малко разминаване накрая – Ardency съществуват от 2007 година нейде, доста преди Милена да застане начело.

    Или е техническа грешка, или “грешката е вярна” и фирмата от създаването си е била собственост на Михайлова…

Leave a Reply