БЪРЗА РОКАДА

сп. Rouge | 2009-11-08

ИЗНЕНАДА! В КРАЯ НА ЛЯТОТО НЕОЧАКВАНО ЗА ЗРИТЕЛИТЕ "ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА" ПРЕМИНА В BTV И САМО ЗА БРОЕНИ МИГОВЕ ЗАЧЕРКНА МИНАЛОТО С НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ. ЗАЩО?

Джуди ХалваджиянДжуди Халваджиян е продуцент на емблематичното предаване още от първия момент, в който то стъпва в българския ефир. Любопитни да узнаем какво се случва зад кулисите, потърсихме Джуди за коментар.

Разкажи ни повече за трансфера в bTV. Защо се разделихте с Нова телевизия?

ще в момента, в който решихме да продуцираме "Господари на ефира", предложихме първо на bTV да работим заедно. Това стана преди 6-7 години и тогава те бяха монополисти. Поради хиляди причини с тях не можахме да се разберем. Явно бяха преценили, че това предаване няма да е успешно. Така ние отидохме в "7 дни", а след това и Нова телевизия повярва в нас В лицето на Силва Зурлева и Олга Лозанова. Трябва да ти кажа, че през Всичките години bTV не е спирала да ни иска. Така е, палачинката все някога се обръща. В интерес на истината, малцина знаят, че още миналата година имаше голям шанс да напуснем Нова телевизия. Тогава стана един конфликт с репортаж, свързан със Слави Трифонов. Той не беше спазил обещанието си към няколко танцьора и ние го разобличихме. Тъй като по същото време В Нова стартираха предаване, продуцирано от Слави ("Пей с мен"- бел.ред.), ръководството искаше да ни цензурира и да не излъчим този репортаж В "Господари на ефира". Тогава побеснях! След толкова години съвместна работа, те изведнъж решиха, че трябва да защитават Слави, който пък взе, че ни се направи на обиден. Е, той постоянно ни е обиден, но поне гледам, че Вече си спазва обещанията. Ние така или иначе излъчихме въпросния репортаж, но едва след като "Пей с мен" приключи. В този момент вече бяхме с един крак извън Нова, но Въпреки Всичко нашата лоялност не ни позволи да напуснем още тогава.

Какво ви накара да си тръгнете тази година?

 Нова телевизия имат много странна практика – за тези 6 години, В които работим заедно, Всяка година ние трябва да преподписваме договора си. Нямаме сигурността на дву-тригодишно споразумение, с което аз не съм съгласен. Не можеш да имаш 2-3 хитови предавания и да не направиш необходимото да ги задържиш. Друго, което също не ми хареса, е, че новите собственици Вече една година държат Нова телевизия и за това Време нито Веднъж не дойдоха да се запознаят с нас. И когато Иван u Андрей напуснаха bTV, от там започнаха още повече да ни ухажват. Предложиха ни 3-годишен договор, както и сериозен бюджет, за да инвестираме в декори и снимки всеки ден, а не, както беше досега, само веднъж седмично. Въпреки всичко това, ние настоявахме да сме лоялни към Нова и поискахме минимални гаранции от тях – поне двугодишно споразумение. Олга Лозанова беше готова да удовлетвори нашите желания, защото знае потенциала на "Господари на ефира", но собствениците не пожелаха. В този момент коректността, която имахме, изчезна. След като не разбират грешката, която ще допуснат като не ни задържат, и в същото време от другата страна има хора, които са готови да ни дадат каквото поискаме, то ние бихме били безумци да не се съгласим да работим с bTV.

Какво предстои?

Ами освен, че сме с ново студио и декори, тепърва предстоят много проекти. Все пак "Господари на ефира" има и социална ангажираност. Борим се срещу всякакви мошеници, пробуждаме институциите и сега битката ще е още no-ожесточена, затова предупреждавам Всички мошеници: "Внимавайте, защото ние Ви наблюдаваме!". Ще започнем да каним и хора от всички сфери в студиото. Политиците обаче много бягат, страх ги е нещо от нас. (Смее се.) Мислят си, че като дойдат и ще сгафят. Надявам се Бойко Борисов и новото правителство да имат по-различно отношение към медиите, макар че на никого няма да спестим критиката.

Какво още си пожелаваш за "Господари на ефира"?

Мечтая предаването да започне да се излъчва абсолютно на живо. След Нова година ще Влезем В праймтайма, но трябва да направим още много неща, докато догоним италианците. На Апенините шоуто навърши 23 години и се е превърнало не само в име, но в синоним на институция. След като в него се излъчи репортаж за нелегална дейност например, само за няколко часа полицията вече разследва случая. Мека ми се и ние да стигнем това ниво, затова постоянно съм В търсене на талантливи репортери, така че всеки, който мисли че е готов да се справя с несправедливостите, е добре дошъл при нас.

Случвало ли се е да те заплашват заради някой репортаж?

Слава Богу, не са ми отправяни някакви сериозни заплахи. Разбира се, постоянно получавам разни гневни писма от дребни мошеници, които уж искат да ни съдят и т.н. Като се случи нещо такова, аз още повече се мотивирам и казвам на репортерите: "Копайте, защото явно има нещо гнило В този случай!"

Твоят брат (Магърдич Халваджиян – бел.ред) заяви преди време, че иска да бъде продуцент на Amazing race (американско риалити предаване) . Ще видим ли това шоу в България?

Защо не? При добро стечение на обстоятелствата бихме могли да продуцираме подобно предаване, макар че Слави малко развали бъдещето на това, което бихме правили ние. Той нямаше правата, не ги е закупил и направи микс от различни предавания В добавка на измислени от сценаристите му идеи и сглобиха нещо, което даде долу-горе прилични резултати. Но ето такива неща развалят истинските формати. Защото при подобно начинание щяха да дойдат консултантите на оригиналното шоу и то да се направи като хората.

Работите ли по други проекти вече? Бихте ли продуцирали следващия сезон на Music Idol?

Лично аз съм се концентрирал максимално върху "Господари на ефира" и "Пълна лудница". В договора ни с bTV има клауза, че и те като телевизия, трябва да ни предложат проекти, по които да работим заедно. Не знам за Music Idol, но така или иначе, ако пазарът се развива можем да реализираме предавания и В други телевизии като TV7 или PRO.BG. Според споразумението обаче не трябва да работим с Нова телевизия.

Защо големите продуцентски къщи бягат от Канал 1?

О, там проблемът е още от зародиш. В момента никой няма полза тази телевизия да се развива, макар да имат пари. Да не говорим, че и политиците упражняват прекалено голям контрол върху нея, а и е в интерес на частните програми да бъде слаба и пасивна. Много продуцентски къщи се раздробиха и се създадоха доста нови.

Каква е формулата на стабилността при вас?

Това, което ни задържа преди всичко, е фактът, че сме братя. Имаме и трети съдружник – Асен Чанков, с когото също сме в прекрасни отношения. Ние с Магърдич не можем и да си помислим да работим отделно! Макар много семейства да се карат, нашите родители са ни възпитали така, че да се обичаме много, както и да уважаваме другите. Разбира се, при пазар, който е много конкурентен и постоянно има удари под кръста, трябва и ние да отвръщаме, макар да ни се иска да сме лоялни и коректни.

Как се разделихте с Мавриков – като приятели или врагове?

Разбира се, че като приятели. Той търсеше различна изява от тази на репортер, разкриващ скандални случаи. Искаше нещо по-творческо, да разгърне артистичния си потенциал. Аз го предупредих, че прави грешка като напуска. За съжаление, той не ме послуша и отиде в друга продуцентска къща, където съкратиха много хора. включително и него. Може пък един ден отново да работим заедно, макар че аз никога не забравям, когато някой ме предаде, а Мавриков донякъде ме предаде. Той се увлече по едни обещания, които аз категорично му заявих, че няма да се случат, но се надявам неговият случай да послужи за пример на останалите и те да не правят подобни грешки.

Кои предавания на ваши конкуренти следиш с интерес?

Налага ми се да следя всичко и в момента професионалната ми деформация така ме е объркала, че е трудно да отговоря на подобен въпрос. Първите сезони на Big Brother ми бяха много интересни. Мисля че Нико (Нико Тупарев -продуцент на Old School) и неговият отбор са много добри в създаването на интриги. Проблемът на повечето продуценти В България е, че понякога някой прави предаване, което не е по силите му. Прави го само, защото телевизията му го е дала и това не е никак добре за пазара. Човек трябва да се концентрира върху това, което разбира. А у нас всеки втори си мисли, че може да прави всичко. С риалити форматите също трябва много да се внимава, защото след 4-5-ия сезон се изхабяват, а зрителят се изморява.

Какво се случи със "Страх"?

Страх" е едно предаване на Нова телевизия, чийто изпълнителен продуцент беше Global vision. Проблемът там беше, че това е широкомащабен проект, който изисква много голям бюджет, с който Нова телевизия не разполагаше. От първия сезон има още 10 серии, които не са излъчени. Не знам какво ще се случи с тях, а В същото Време участниците очакват те да бъдат пуснати, за да си получат парите. Според мен обаче Втори сезон на "Страх" засега няма да има.

Страшно ли е да си в ролята на баща? (Джуди има дъщеря на 4 месеца – бел.ред.)

Не знам дали е страшно, но знам, че аз Все още хич не съм В час. Тепърва бащинските чувства се пробуждат В мен, а и дъщеричката ми е много малка. Жена ми се ядосва, че не съм толкова активен с бебето, но аз чакам то да порасне. Със сигурност като е по-голяма ще я доведа В телевизията и да Видим дали кръвта на Халваджиян ще се пробуди В нея.

Почти нищо не се знае за жената до теб -Елена…

Елена е бивша моя служителка. Тя работеше дълги години в "Господари на ефира" и в нея аз видях качествата на един сериозен човек. Тя е много коректна и лъчезарна и на този етап изцяло реализира моите желания за това какъв трябва да е човекът до мен. Казвам бивша служителка, защото не искам да работя на едно място със своята половинка. Работата и любовта са две отделни неща. Радвам се, че Елена разбира това и след време има желание да работи извън нашите предавания. С нея нямаме брак, защото не сме почувствали необходимостта от един подпис. Мисля, че засега сватба няма да има, но след 1-2 години може нещо друго да реша, а и сватбата е един хубав повод да се събереш с роднини и приятели.

Как реагира на връзката на Мария и Митко Рачков?

Няма да тe лъжа – изненадаха ме. Аз донякъде усещах накъде отиват нещата, но въпреки това не го очаквах. Но като гледам колко са щастливи, нека са заедно. Нищо, че не одобрявам връзките на работното място.

А бременността на адреналинки?

Да, за бременността също ще вземем мерки, защото това пречи на работата ни. Новите момичета трябва да са наясно, че не може ние толкова време да търсим красивото лице на предаването, а те да се отнасят по толкова непрофесионален начин. Все пак си мисля, че за адреналинките "Господари на ефира" дава достатъчно добър старт в живота им. Бременността на Яна беше нещо прекрасно, но въпреки всичко си мисля, че можеше да се изчака още малко.

Ще видим ли някога червенокоса адреналинка в ефир?

Съмнявам се. Тя трябва да е чудовищно красива, за да ме накара да променя формата. За 23 години дори в италианското предаване адреналинките са били блондинка и брюнетка. Ако харесаме 2 руси момичета, правим косата на едната черна. Яна например не беше блондинка, а имаше кестенява коса.
Какво е впечатляващото в новите адреналинки? Основното е визията. И характерът е важен, но все пак ние търсихме чар, усмивка, сексапил и елегантност. Те не са просто поредните хубави момичета, защото най-лесно е да избереш красавици. В България особено има хиляди манекенки, но повечето са студени и нямат присъствие. Искахме както винаги да избягаме от вулгарното, чалгаджийско излъчване, което в последните години ни облъчва. Постарахме се да намерим нежни момичета, в които да има дори нещо детско.

стр. 50 – 51, 52

Leave a Reply