Бъзикилийкс – мазохизмът на българина

в. 168 часа | Евгени ДИМИТРОВ, управител на агенция БУЛФОТО | 20.01.2012

Гръцкият премиер бил дал интервю, в което наплюл българите, Умберто Еко казал, че разумните българи емигрират, а Джеймс Камерън направо ни бил сринал със земята, фейсбук се взривява от възмутени коментари, форуми, блогове – "ама чухте ли", ама разбрахте ли".
Виждам всичко това в профилите на приятелите си всеки ден. Първо го отминавах с пренебрежение, но все по-често съм бомбардиран от постове, които нищят издълбоко проблема, и реших да хвърля едно око на знаменитите интервюта.
Оказаха се част от сайт "Бъзикилийкс", в който освен няколко крадени снимки още на индексната страница пише: "Всичко написано на тази страница е художествена измислица и не отговаря на действителността."
Постарах се да разясня на хората, чийто интелект уважавам, че интервютата са измислени и да не се палят толкова, но получих изненадващо еднотипни отговори от типа на "да бе, вярно, измислица е, ама как добре звучи".
Ей това всъщност стана голямата изненада за мен. Защо един човек, който е наясно със себе си и не обича да го връзват и налагат в латексов комбинизон, ще си причинява доброволно това унижение и ще се потопи с удоволствие в измисления свят, където всички световни сили му обясняват какъв недостоен боклук е той?
Откъде идва мрачното удоволствие на познатото заключение "така ни се пада"?
Посланията на този жанр интервюта, декорирани с някакви псевдоанархистични призиви, всъщност засилват робското усещане за обреченост и дават нов интернет канал на кръчмарското псуване в стил "всички са маскари", което освобождава за кратко напрежението, но не води до нищо конструктивно. В главата ми се въртят няколко варианта за произхода на "Бъзикилийкс".
Най-конспиративният е, че сайтът е продукт на "политическото инженерство", който да нагнетява и отпушва напрежение в големи групи интернет потребители, така че да не се захващат сериозно с обществени проблеми, а да си псуват кротко в мрежата
Най-прагматичният е, че така се генерира добър трафик, но пък сайтът не продава реклами. Най-идиотският е, че сайтът е създаден от човек, който се наслаждава на унижението си и по някакъв странен начин е намерил хиляди съмишленици, които харесват да се чувстват по същия начин.
Тогава вариантът с емиграцията май наистина ще дойде на дневен ред…

Стр. 37

3 Responses to “Бъзикилийкс – мазохизмът на българина”

 1. dr_my Says:

  Сайтът е пощенска кутия… собственикът на сайта не знае толкова букви за да напише тези статии.

 2. Предсмъртното писмо на Чергар Чергаров Says:

  Съобщаваме ши, че снощи, пишейки последната си статия почина Обществен трол номер 1, Човекът без лице – Чергар Чергаров. Мир на праха му!
  Ето предсмъртното му писмо:

  Предсмъртно

  Здравейте!
  Аз съм истинският Чергар – такъв, какъвто е. Страдам от раздвоение на личността. Когато пиша публикации в Бъзикилийкс съм Чергарят какъвто трябва да бъде – да е интересен, да се хареса, да заинтригува, да Ви увлече. Абе, ловец на души. Като такъв имам таен план – осъществявам “Проектът”. Като 25-и кадър в публикациите ми прибягват кръв, насилие, революции, разруха по пътя към Анархията. Всичко останало е баластра. Пълнеж. Спирам до тук.

  А кой съм аз, истинският Чергар, пишейки не публикация, а този киментар?
  Аз съм анархист по душа. Ние, анархистите вярваме в едно светло, самоуправляващо се общество, стъпило на доброволните институции. Държавата е нежелана, ненужна и вредна, ние сме против всяка власт и против всяка йерархична организация на човешките отношения.
  Ние сме атеисти и отхвърляме всяка религия, залагаме на свободата, равенството и солидарността. Отричаме гласуването на избори, като форма на легитимиране на държавната власт. Смятаме капитализма за авторитарен, насилствен и експлоаторски и нашия бунт е срещу богатите. Всички капиталистически институции са наши врагове. Ние сме за равенство между мъжете и жените. За нас няма раси, граждани на дадена държава, а само хора, граждани на Планетата.
  Ето едно филмче, където кратко и много разбрано е показано какво е Анархия. Вижте го:
  http://vbox7.com/play:7fcf8e75

  Кои са нашите цели (източник http://sharkanan.blogspot.bg/search?updated-min=2012-01-01T00:00:00%2B02:00&updated-max=2013-01-01T00:00:00%2B02:00&max-results=3 ):
  1) окончателно ликвидиране на политическата и административна власт и техните атрибути и институции, защото те представляват фактор на системно потискане на свободата на личността; отмяната на капиталистическите отношения като изискващи и генериращи потисничество посредством властнически апарат (държава);
  2) установяване на самоуправляващо се според принципите на пряката демокрация федералистично общество, чиято свобода е следствие от личната свобода на всеки индивид; с обществена собственост, свободата за стопанисване на която принадлежи на пряко ангажираните; с равен достъп до всички блага при липса на привилегии; солидарност и взаимопомощ вместо конкуренция; жива справедливост вместо формално законодателство.

  Нашият метод: революционен, пряко действие
  Анархоорганизацията не е самото анархообщество, а само инструмент за неговото изграждане, затова анархоорганицията притежава по-специфични принципи на функциониране, структура и задачи.
  Основни задачи на Организацията (по приоритет):
  0) анализ на местната и общата политическа, социална и икономическа обстановка;
  1) пропаганда на идеите на анархизма сред населението;
  2) идейно самообразование с цел по-добра пропаганда;
  3) разрастване на Организацията чрез привличане на дейни и надеждни хора;
  4) помощ при формиране на помощни структури.
  Пример за помощни структури:
  клуб за публични дебати, групи за борба за подобряване условията на труд и заплащане (и участие на работниците в управлението на предприятията), каси за взаимопомощ, трудово-потребителски кооперации, структури за набавяне на средства, самозащита и противодействие.
  Помощните структури в революционна обстановка дават начало на самоуправление по места и предприятия, разпределителна система чрез потребителски съвети, сили за самоотбрана и контрол на обществения ред.
  5) понеже събарянето на държавата и капитализма с последващо установяване на свободно общество е невъзможна “в отделно взета страна” (макар от отделна страна или регион този пробив ще започне), особено важни са контактите и координацията с анархически формации в чужбина, при това анархически на дело, не само на думи.

 3. Предсмъртното писмо на Чергар Чергаров Says:

  Чергар какъвто трябва да бъде няма никога да ви каже направо тези неща, защото 98 процента от хората ще го отхвърлят директно и за това използва заобиколни пътища, за да ви доведе до анархизма. Аз обаче смятам, че лъжата и притворството са най-големия порок. Не мога да понасям повече. Затова карам направо. Всички рано или късно ще узреят за идеите на анархизма.

  Сбогом приятели!

Leave a Reply