Цената на сделката за НУРТС е 57 млн. евро

в. Дневник, Компании & Финанси | Татяна ПУНЧЕВА, Христо ПЕТРОВ | 23.08.2010

Със средствата е увеличен капиталът на дружеството, което ще управлява предавателите

Българската телекомуникационна компания (БТК) (която оперира на пазара с марката "Виваком") приключи сделката по продажбата на 50% от Националното управление"Радио и телевизионни станции" (НУРТС), съобщиха от телекома. Купувач е кипърското дружество Mancelord Limited. Промените в собствеността са вписани в търговския регистър. Според договора за покупко-продажба БТК прехвърля НУРТС на специално създаденото за целта дружеството на "НУРТС България" (собственост на Macelord) за цената от 57 млн. евро. Представител на Mancelord Limited в България e "Бромак" ЕООД, собственост на Цветан Василев, който е основен акционер в Корпоративна търговска банка. Сделката се очакваше от края на март насам, когато стана ясно, че БТК е сключила предварително споразумение с Mancelord Limited за продажбата на НУРТС и създаването на джойнт венчър с равни дялове за контрола върху антените. Съвместното дружество между БТК и Mancelord е "НУРТС България", чийто капитал вече е увеличен именно от 50 хил. лв. на 111.5 млн. лв. (с въпросните 57 млн. евро). "Целта на сделката е НУРТС да се превърне в конкурентен играч на пазара на дигитално разпръскване в България и в доставчик на мултиплекс услуги в национален мащаб. Националното управление ще се възползва от допълнителната финансова подкрепа, за да осъществи своята стратегическа програма за инвестиции, свързана с въвеждането на цифрово телевизионно и радиоизлъчване, както и за разработване на нововъведения в своята цифрова инфраструктура", поясняват от БТК в официално съобщение до фондовата борса. От компанията заявиха още, че според изискванията на Европейския съюз всички държави членки трябва да прекратят напълно аналоговото телевизионно излъчване до края на 2012 г. БТК се опитва да продаде НУРТС от 2008 г. насам, когато имаше оферта от австрийската ORS. До сделка тогава обаче така
и не се стигна. Настоящото споразумение с кипърската Mancelord беше подписано през март и одобрено от Комисията за регулиране на съобщенията и Комисията за защита на конкуренцията през юни.
Освен че ще е собственик на антените, през които в момента основно се разпространяват БНТ, БНР и другите големи телевизии в страната, дъщерното дружество на БТК и Mancelord Limited – "НУР-ТС България" – е собственик и на компанията "Тауърком", която спечели търга за построяване на два от общо шестте мултиплексора (цифровата платформа, чрез която ще се разпространяват телевизионен и радио-сигнал от 2013 г.). Другите четири мултиплексора ще се строят от латвийската "Хану про", след като Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) я определи за победител в съответните търгове. В средата на юли "Хану про" спечели и търга за изграждането на платформата, която ще разпространява сигнала на БНТ и БНР. Тогава изпълнителният директор на "Мобилтел" Андреас Майерхофер разкритикува избора на латвийската компания. "Повечето критерии за оценка, заложени в тръжната документация, не подлежат на обективна проверка от страна на участниците. Самите оценки зависят изцяло от субективната преценка на тръжната комисия. Това според мен показва, че процедурата за избор на компания за изграждане на мултиплекси обслужва определени бизнес интереси", коментира за "Дневник" Майерхофер непосредствено след решението на КРС.

Стр. 4

Leave a Reply