Цената на телевизионната 2009-та година

сп. Sign Cafe, Медии & Рейтинги | Ани МИХАЙЛОВА | 2010-01-20 

Драматично окастрени рекламни бюджети, гигантско продуцентско преселение, страх от неизвестнотостта и неконтролируемостта на пазара, НЕпровалени сделки, сбогуване с тв лица и канали, писане и брисане на медийни закони, "Цената на истината" и още по-скандални предавания, "Перла"-а-а-а. Така накратко изглеждаше телевизионната 2009-а година у нас.

Предсказанията на АРА

Разходите за реклама в медиите през 2009 г. ще се редуцират между 20 и 25 процента. За телевизионния сектор "предсказанието" дори предвеща спад от 30%. Прогнозата направи в края на миналата зима Асоциацията на рекламните агенции (АРА) на годишния си форум. С колко точно са се стопили инвестициите, изчислени за 2008-а година в размер на 518 805 млн. лева, скоро ще разберем.
Средствата, изхарчени за телевизия през изминалите 12 месеца, са рекордно по-големи от тези в предходните години, категорични са продуценти. Според тях финансовата криза е само в приходната част. Така, . напук на всички европейски прогнози, телевизията в БГ ще остане водещият комуникационен канал по привличане на аудиторията.

Продуцентското судоку

През 2009 г. у нас се реализира най-мащабното в телевизионната ни история продуцентско разместване. То накара тв каналите като луди да подреждат судоку, в някои случаи за начинаещи. Тон за песен дадоха Иван Христов и Андрей Арнаудов. Т. нар. опосуми преместиха продуцентската си къща "Междинна станция" от bTV в Нова телевизия. Двамата "сблъсковци" се отказаха от първата частна национална телевизия след дълги години сътрудничество, приходи и висок рейтинг. Ябълката на раздора изигра късното им токшоу, за което преговаряха с bTV повече от година. По първоначални данни предаването трябваше да се излъчва всяка делнична вечер, веднага след "Шоуто на Слави". През пролетта Иван и Андрей направиха още един успешен сезон на "Мюзик Айдъл", но заради слабия интерес от програмната схема на медията изпадна друга тяхна продукция – "Това го знае всяко хлапе". След провалената комуникация за късното им шоу двамата отидоха при досегашните си конкуренти от Нова тв. Според публикации в пресата трансферът бил най-скъпия до момента и се изчислявал на няколко милиона лева. Загърбвайки bTV, Арнаудов и Христов отново заиграха в един отбор – този път в Нова тв, с ментора си Нико Тупарев. След кратко отсъствие той пък се върна в тв канала и направи поредното издание на "ВИП брадър", а сега подготвя семеен Брадър. В медията на MTG "опосумите" всяка делнична вечер разиграват мечтаното късно шоу, а в съботните дни продуцират осемчасово магазинно предаване. В него като водещи се изявяват и съпругите им. Докато "Междинна станция" се преселваше, публично достояние стана и друго велико продуцентско разместване -"Господари на ефира" изпадна от програмата на Нова тв. Така продуцентската компания "Глобал вижън" на Джуди Халваджиян и Асен Чанков, вече е част от bTV. Магърдич Халваджиян, който стои зад "Глобал филмс", преведе в същия канал друго емблематично за Нова тв предаване – "Пълна лудница". В резултат може би на хигиеничните продуцентски размествания, в навиците на аудиторията настана тотална каша.

Колкото-толкова

През 2008 г. български медии се изкупуваха на килограм от западни компании – Нова телевизия стана част от шведския гигант MTG срещу рекордните 620 млн. евро, а ТВ2-сега PRO.bg и РИНГ, бяха придобити от СМЕ срещу $172 млн. През миналата година обаче финансовата криза почти замрази този вид активности. Заради нея дълго бе забавена сделката с купуването, също от СМЕ, на bTV. Очаква се нейното обявяване да стане факт в началото на март. В края на 2009-а година пък медията пусна още един свой бранд – bTV Cinema, месеци преди това GTV се прероди в bTV Comedy, а Албърт Парсънс бе сменен от Гари Дейви. Парсъсн бе начело на тв канала на News Corp. от неговото създаване у нас.
Други инвеститори пък предпочетоха открито да завземат нови пазари при това точно в момент на рецесия. "Стевия Комюникейшън", част от европейската медийна група Atlelys, например купи половината от акциите на тв "Европа". Австрийската компания се представлява от братовчеда на Симеон Сакскобургготски – Карл фон Хабсбург – Лотринген, а негов основен партньор у нас е Христо Грозев. Новинарският тв канал вече има двама директори – Любомир Попов и Мартин Минчев. Преди сделката медията се управляваше от брата на бившия президент Петър Стоянов – Емил Стоянов. Той все пак остана акционер в тв канала, а от няколко месеца е евродепутат в Брюксел.
С нова програмна схема, аналогови ефирни честоти и ръководство се «събуди» ефирната вече TV7. От септември неин шеф е Светлана Василева. И тази телевизия вече е собственост на австрийски фонд -"България медия холдинг GMBH", който бе специално създаден. Негов финансов консултант е Цветан Василев, председател на Надзорния съвет на Корпоративна-търговска банка.
През 2009-а година БНТ почерпи послучай 50-ия си юбилей. Малко преди това шефката на държавната телевизия Уляна Пръмова предупреди депутатите, че ако не отпуснат повече средства за медията през 2010 г, тя е заплашена от фалит. Народните представители не взеха думите й насериозно и не коригираха цифрите. Така издръжката остана в размер на 60 млн. лева.

Кръции, срежи

2009-а година обаче се оказа последната в кратката история на друга новинарска телевизия – RETV. Фондация "Граждански медии", представлявана от Иво Прокопиев, Светослав Божилов и Иван Кръстев, оповести в края на ноември, че са инвестирали 9 млн. лева, но заради стагнацията на рекламния пазар няма как да продължат. И хлопнаха спряха медията.
Шведският фонд EOT V пък прибави в портфолиото си всички акции на "Евроком" и 70% от тези на "Кейбълтел". Сделката включи и "Кейбълтел Македония" и бе за 200 млн. евро. Двете дружества у нас всеки момент ще бъдат обединени, а като резултат от това вече са съкратени над 200 човека. В края на миналат година от ефира на bTV бе изрязан Николай Бареков. Скандалът няколко дни бе основна тема на вестниците, тъй като се появиха версии, че разводът е продиктуван по финансови причини. Бареков пък разказа как имал няколко оферти за големи медийни проекти. Един от тях бил да оглави TV7, но оттам бързо отрекоха. Засега бившият тв водещ ще се изявява в собствения си сайт -bnews и неговите производни. Голямата ножица използва и PRO.bg – от ефира й изпадна Светльо Витков. Бившият вокалист на "Хиподил" водеше предавене в късния следобед, но не успя да генерира достатъчно гледаемост. От програмата на медията изпада и нетолкова скандалния вече Азис. Нова телевизия пък отряза наполовина изявите на откритието си през 2009-а – Диана Найденова. Журналистаката от "Дарик" замести през лятото Лора Крумова като пренесе в тв ефира и радио рубриката си "Челюсти". Предаването обаче бе спряно от началото на 2010 г. и в момента се умува дали може да му се намери по- подходящо място. Дотогава Найденова ще продължи да се изявява не само в радиоефира, но и в съботната "Станция нова" на Иван и Андрей. С голямата ножица се разшета и новото правителство – в края на миналата година отмени Закона за публичното радиоразпръскване. Документът бе приет почти апокрифно в самия край на мандата на предишния кабинет. Текстът предвиждаше изграждането на две държавни дружества, които да гарантират цифровото разпространение на БНТ и БНР. Новата власт обаче ще даде изграждането на държавния мултиплекс на частници, като обяви конкурс.

НЕ Всички обичат турски сериали

Хитът на 2009-а безспорно бяха турските сериали, категорични са експертите. Така "1001 нощ" и "Перла" се превърнаха в голямото тв чудо на годината, а големите телевизии превантивно презаредиха програмните си схеми с подобни поредици за месеци напред. Сапунките от южната ни съседка биха по гледаемост дори и най-скъпите риалити формати като "Сървайвър", например. Големите ни медийни тигри- bTV и Нова тв по едно и също време полудяха и по танцувалните предавания. В края на годината и двете затанцуваха с аналогични формати – VIP Dance по Нова тв срещу Dancing Stars 2 по bTV. Може би, предусетили безмислието на подобни начинания, за март двете медии ще се изправят една срещу друга с различни проекти. От bTV ще заложат на новия за нашия ефир формат "България търси талнт", а от Нова тв – на Биг Брадър, само че в непознат, фемили вариант. Освен новите риалити формати, медийната и рекламната гилдии са в притаено очакване на 2010-а г. и по-специално на поправките в Закона за радиото и телевизията. С тях ще се вкара product placement-ът, който най-вероятно ще промени цената на телевизията през 2010 г.

Стр. 9, 10 – 11

Leave a Reply