Чико Фрийман бе звездата на Джаз-клуб ОББ през втората вечер на Аполония 2011

Комуникационна агенция PRoWay I 29.08.2011

Саксофонистът Чико Фрийман и Фриц Пауер Трио изнесоха впечатляващ джаз спектакъл. Българската група АХАТ бе специалният гост на Амфитеатър Аполония на 28 август.

Звездните джазмени Чико Фрийман и Фриц Пауер Трио, музикантите от АХАТ, Славена Даскалова и JazzOrpheus изпълниха Созопол с богата музикална програма през втората фестивална вечер на Празниците на изкуствата Аполония 2011 (28 август). Американският посланик Джеймс Уорлик не пропусна музикалния празник в Джаз-клуб ОББ и лично фотографираше музикалните моменти на Чико Фрийман и неговото трио. Уорлик обеща да остане в Созопол до края на седмицата, както и да не пропусне изпълненията на джаз сцената на ОББ.

Вчера в Созопол бе открита и Детска Аполония „Духовно огледало", която ще продължи до 1 септември. В Дванадесетото издание на събитието в рамките на Празниците на изкуствата Аполония участват 19 творчески школи от страната и над 100 деца – млади творци.

На созополска сцена се състоя и премиерата на Фотоизложбата „Преоткрий България“ на Списание 8, ОББ и Агенция БУЛФОТО, която показа красиви и малко познати забележителности ни.

Днес в джаз-клуб ОББ ще гостуват Камелия Димитрова, пианистът Живко Петров, басистът Веселин Веселинов – Еко, а на ударните ще бъде Димитър Семов. На сцената на Амфитеатър Аполония ще има концерт на българския финалист на Евровизия 2011 Поли Генова, подкрепена от бенда на Дани Милев, а специален гост ще бъде Любо Киров. Театър „София“ ще представи постановката „Тримата мускетари“ с режисьор Атанас О’Махони, а българското кино е представено с „Лора от сутрин до вечер“, с режисьор Димитър Коцев.

За Чико Фрийман

Американският саксофонист Чико Фрийман е между големите имена на съвременната джаз музика. Изпълнител и композитор, той придава съвършено нов облик на традиционното звучене на джаза. Световната музикална критика го нарежда сред най-изтъкнатите изпълнители като Дизи Гилеспи, Маккой Тайнър, Елвин Джоунс, Чарлз Мингъс, Арт Блеки, Уинтън Марсалис, Тито Пуенте, Артуро Сандовал, Пакито Д’Ривера и много други. Свири на най-престижните джаз сцени и фестивали в САЩ, Латинска Америка, Европа. Най-добър солист, Най-добър саксофонист, носител на New York Jazz Award са само част от отличията в изключителната му кариера. Преди четири години се срещат пътищата на Чико Фрийман с големия австрийски джаз пианист Фриц Пауер и неговото трио – басиста Йоханес Щрасер и барабаниста Йорис Дудли.

ОББ – в подкрепа на културата и изкуството

ОББ е Спонсор на Аполония от средата на 90-те години. От 2001 година джаз програмата на фестивала протича под името „Джаз-клуб ОББ”, в който са проведени над 100 джаз концерта на български и чужди изпълнители. През 2007 година ОББ подари на „Аполония” роял Yamaha на стойност 25 000 лева, с което направи възможно гостуването на изпълнители от най-високо световно ниво.

Повече за подкрепата на ОББ за българската култура и изкуство: http://ubb.bg/bg-BG/Sponsorship/3

Стоян А. Стоянов

Комуникационна агенция PRoWay

Leave a Reply