Човекът зад нашата корпоративна онлайн комуникация

сп. .net | Жюстин ТОМС | 23.06.2011

 

Задачите на онлайн маркетинг специалист в една малка, средна или голяма фирма са много и с всеки изминал ден стават повече. В последната година все повече маркетинг или ПР специалисти започнаха да отделят поне част от времето си и за онлайн, а в някои по-големи фирми у нас се назначиха отделни специалисти, понякога до цял нов отдел за онлайн комуникацията.
Интересно е какво включват задачите на тези специалисти – от поддръжката на корпоративния сайт и блог, през ФБ страницата, Twitter канал, други Web 2,0 приложения, онлайн репутация и отговор на въпроси, дошли по имейл. Това е само основната част от задълженията на този специалист.
Трудностите
Трудностите на специалистите, занимаващи се с корпоративната онлайн комуникация, са от различно естество. От една страна, нерядко на вътрешно ниво – неразбирането на важността на присъствието онлайн у част от колегите им и ръководството, от друга – анонимността и хейтърството, от трета – фактът, че много хора считат, че разбират от онлайн маркетинг, без това да е точно така.
Корпоративният имидж
А е факт, че работата именно на специалистите по нашата корпоративна онлайн репутация и комуникация отговаря за цялостния ни имидж. Имиджът на всяка компания вече започва от имиджа й в интернет. Макар и малко компании да го осъзнават – това е точно така. Затова и ролята на човека или екипа от хора, които се грижат за имиджа на компанията онлайн, е много важна. Това е ежедневен упорит труд, който следва да се изпълнява съвестно, компетентно и с мерак, за да се случва в желаната посока.
Каква е рецептата?
Каква е рецептата за налагането на успешен корпоративен имидж в интернет? Правилата и изискванията са различни, много статии, лекции, презентации могат да се намерят по темата онлайн. Безспорно основните са: целенасочена работа, ежедневна комуникация, постоянство, позитивизъм и проактивност.
Грешките
Кои са най-често допусканите грешки? Най-често компаниите неглижират интернет изцяло, оставайки само със скромен корпоративен сайт, необновяван с години. И с това оставят нещата да поемат в нежелана посока, но не го осъзнават – и това е проблем. Друга грешка е, че от незнание ръководителите се плашат, че нещата онлайн са без контрол, но всъщност има начини за успешна работа в тази среда. Има нужда и от ново разбиране за правилата за екипа и представянето на бранда в Web 2.0… има нужда от много обучение и преосмисляне на ценности, комуникация.
Откъде да го вземем?
Ако осъзнавате вече необходимостта от наличието на подобен човек в екипа ви, знайте, че е най-добре да намерите специалист с желание и разбиране за онлайн средата, а не някой, който ще върши задачите си чисто служебно. Огледайте дали в екипа си нямате вече блогър или активен ФБ потребител. Може да се доверите и на студент или да привлечете в екипа си изявен блогър. При всички случаи човекът, който ще отговаря за вашето онлайн присъствие трябва да отговаря на следните условия:
• да познава достатъчно добре онлайн средата и да има активно присъствие в нея, без да има негативен имидж;
• да е грамотен и да се изразява добре в писмена форма, в същото време да акцентира на кратките форми на изява;
• да има достатъчно желание да се занимава с това и да е готов да го прави и извън формалните 8 работни часа;
• да е отдаден и да успява да въвлече другите;
• да е позитивен и проактивен.
Жюстин Томс е експерт по онлайн медии и онлайн маркетинг, преподавател по тези дисциплини в НБУ, организатор на конкурса БГ Сайт, автор на множество книги по темата.

Стр. 9

Leave a Reply