ЧУДО: BTV ОТНОВО Е НАЙ-ГЛЕДАНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ, МАКАР, ЧЕ ЛИПСВА НА 2/3 ОТ БЪЛГАРИТЕ, СЛЕД КАТО БУЛСАТКОМ НЕ Я ИЗЛЪЧВА

bulgaria-news.com | 04.01.2013

С поредната манипулация, медията на Красимир Гергов лъже рекламодателите и рекетира кабелните оператори да излъчват в пакет всички канали

bTV продължава да манипулира рейтингите и да изнудва рекламодателите със своите тарифи от позицията на медиен лидер. Макар, че телевизията вече не се излъчва по кабелния оператор Булсатком, се оказа че Новата година е започнало с чудо и гледаемостта на bTV изобщо не е пострадала. Както показват данните за първите дни на януари медията продължава да „мачка” и отново е отвяла конкуренцията в целия праймтайм.

Докато bTVи Булсатком преговаряха за нов договор за 2013 г., телевизията, за която се твърди че е на рекламния бос Красимир Гергов, заливаше медиите с пиар материали, в които обвиняваше сателитния оператор, че укрива абонати. Точно според bTV пазарният дял на Булсатком е 35%, като услужливи експерти набързо сметнаха, че операторът има над 1 млн абонати. Тук обаче идва първият автогол – ако е така, то всеки трети българин вече не може да гледа bTV, а пък продължават да са номер 1.

Данните за 2 януари, когато сигналът на bTV вече бе прекъснат, телевизията не спира да се радва на първо място още от 6,00 часа с 29,44 % пазарен дял, което е 2 пъти повече от Нова телевизия. Сутрешният блок на bTV още със самото си начало е пазарен лидер, като малко преди 8,00 часа този дял достига близо 40%. В този час ТV7 разполага със скромните с 8,62 %, а Нова телевизия със 7,53%.

bTV губи първото място едва за 10 мин, между 10,25 и 10,35ч., когато върви на „На кафе“ по Нова тв. Странно как точно тогава скучноватото предаване „Преди обед“ успява да изпревари Гала.

Най-голямата измама обаче започва в праймтайм пояса, където цените на рекламата са най-високи. bTV хваща първото място още в 19,10 и го държи до 2,00 през нощта. Пиковите стойности в рейтингите надхвърлят 44 % пазарен дял около 23,25, когато са рекламите на „Шоуто на Слави“. Пийпълметрията отчита по това време отчайващи резултати на конкурентите. Нова телевизия разполагат едва с 6,23% пазарен дял, а ТВ7 с 2,83%, пише „Новини.бг”.

След като Булсатком изключиха сигнала на каналите от групата на bTV, телевизията може да се приема с обикновена антена и по интернет, което не се връзва с твърденията на Герговата телевизия за милионната аудитория на Булсатком.

Медийни експерти припомнят натъкмените резултати през 2005 г., когато заради профилактика на БТК бяха изключени предавателите, но и това не попречи bTV да отчете фантастичните 70% пазарен дял, макар че по това време е имало черен екран.

Цялата пара естествено е заради приходите от реклама. bTV предлага тарифи върху рейтинг точки, които са обвързани с часовите пояси и рейтинга, който притежават съответните програми. Ако обаче програмите не достигат до достатъчен брой зрители рекламодателите имат право да претендират компенсации. Така с поредната рейтинг-далавера от bTV удрят с един куршум два заека. Хем изпълняват задълженията си по рекламните си договори, откъдето прибират милиони, хем спокойно могат да рекетират кабелните оператори да им плащат за всички програми.

Това за пореден път припомня, че е време изнудването от екрана да стане повод за проверки как се изчислява рейтинга и какво се случва на рекламния пазар и дали bTV нарушава правилата за конкуренция, като дава бонуси на фирми, които не рекламират в други медии своите продукти.

Оригинална публикация

Leave a Reply