Цифровото излъчване на телевизиите

Нова телевизия, Календар в 23.30 часа | 2009-10-28

Цифровото излъчване на телевизиите и промените в медийния закон обсъдиха членовете на Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори с премиера Борисов. Той обеща Министерския съвет да разгледа внимателно проблемите, които членовете на асоциацията имат. Основният е предстоящата цифровизация на българския ефир, която е забавена. Причината се крие в сегашната нормативна уредба, приета от миналото правителство, която създава ограничения пред операторите.
Преминаването от аналогово към цифрово излъчване на телевизиите трябва да се случи до 2012 година. Все още обаче има трудности по изпълнението на директивата на Еврокомисията.
„В момента тя е забавена. Разрешенията, които са издадени от Комисията за регулиране на съобщенията, се намират в съда, обжалват се. Тоест, ние имаме стабилни актове, забавяме се изключително много.
До момента няма проектотекстове за промени в медийния закон. Това е и една от основните задачи, които са си поставили от Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори.
„Изцяло е необходимо да се напише един нов медиен закон. Настоящият е много остарял, с много анахронизми, защото той е от 1998 година насам, кърпен е много. С оглед на европейската директива за аудиовизуалните медийни услуги, които трябва да въведем до края на годината, трябва телевизионното излъчване да се либерализира максимално.”
Медийните експерти обясниха още, че с преминаването към цифрово излъчване ще бъде по-удобно и за хората, но за целта ще са нужни специални устройства. Нямам фаворити сред вас, нямам и никакво намерение да правя медии. Така че всичко, което е конструктивно, би улеснило работата ви и е възможно да се реализира, ще бъде взето под внимание, заяви министър-председателят. Той покани ръководството на Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори на следваща среща, в която участие да вземат и Симеон Дянков, заместник-министърът Димитър Дерелиев и председателят на КРС Веселин Божков. На нея представителите на асоциацията трябва да направят конкретните си предложения по обсъжданите днес теми. 

 

Leave a Reply