Comcast и Time Warner се споразумяха за онлайн стрийминг

в. Класа | 03.02.2011

 


TNT, TBS, CNN, Cartoon Network като част от проекта "Тв навсякъде"

Най-голямата медийна компания в света Time Warner и водещият кабелен оператор и интернет доставчик на услуги в САЩ – Comcast, подписаха нов договор, който включва онлайн стрийминга на тв каналите TNT, TBS, CNN и Cartoon Network.
Сделката е първа по рода си. Договорът е ясна индикация, че интернет правата за тв предаванията и програмите на каналите ще бъдат все по-важни за дистрибуторите, които реагират адекватно на променящите се навици на потребителите. След придобиването на NBC Universal Comcast вече ще има контрола и върху тв производството. Компанията окачестви сделката като стъпка напред в реализирането на цялостната идея за проекта "Телевизия навсякъде". Концепцията се основава на разбирането, че хората, които са съгласни да плащат абонамент, трябва да могат да получават аудиовизуална услуга и възможност да гледат тв продуктите на всякакъв тип тв приемник, независимо дали това е огромен екран или iPad, по всяко време, без ограничение.
Съществуваше заплахата проектът "Телевизия навсякъде" да бъде осъществен изключително бавно във времето, което пък предизвика разочарование у инвеститори и потребители.
Ето защо постигането на договореността, която бе огласена неотдавна, се оценява като значителен пробив в тази посока. Джефри Бюкс, главен изпълнителен директор на Time Warner, заяви: "Когато преди 18 месеца ние за първи път анонсирахме проекта "Тв навсякъде" в партньорство с Браян Робъртс, идеята бе посрещната с технологични съмнения. Но вече повече от 50 млн. потребители могат да видят част от този проект.
"Това е забележителна сделка, успоредно с постигнатите други договорености между Comcast и HBO, което действително потвърждава нашето партньорство в посока на усилията за реализацията на концепцията. Тя има за цел да предостави на потребителите по-голям и широк достъп до качествено съдържание. Потребителите го търсят и приемат с различни устройства и технологии, по техен избор", обобщи Бюкс.
Именно правата за онлайн стрийминг са част от големия договор между двете компании. Към момента повече подробности не се оповестяват, но текстовете на споразумението предвиждат обновяване на традиционния пренос на каналите на Time Warner, както и предавания и филми на телевизиите, притежавани от медийния магнат Робърт Едуард Търнър III (популярен като Тед Търнър), до най-различни места и точки.
Те включват и стрийминг на уебсайта на Comcast, системата за съдържание по поръчка на телевизионно съдържание, уебсайта на Търнър, както излъчване на каналите за таблетите и екраните на мобилните телефони. Сред въпросите, които все още не са уточнение, е дали Comcast ще трябва да заплащат значителни суми за стрийминг права.
Ричърд Грийнфилд – анализатор от BTIG, уточнява, че в досегашната практика на партньорство не са искани допълнителни суми за тв права за разпространение на съдържание в други платформи.

Стр. 15

 

Оригинална публикация

Leave a Reply