Copy paste журналистика

в. Пари | Теодора МУСЕВА, Владислав РАШКОВ | 26.04.2011

Британският сайт churnalism.com разобличава статии, копирани дословно от прессъобщения

От февруари насам из медийното пространство във Великобритания броди една нова дума: churnalism. Журналистът Ник Дейвис, редактор в The Guardian, използва за първи път тази дума в книгата си Flat Earth News, публикувана през февруари. Тя предизвика сериозни вълнения на английската медийна сцена.
Английската дума "churn" (от игрословицата journalism-churnalism) означава "разпенвам", "разбивам", "разшумявам", a "churn out" пък означава "произвеждам на конвейер".
Напоследък се налага все по-малобройни екипи от журналисти да произвеждат все повече на брой новини и репортажи за все по-кратко време, а през това време кадровият състав в PR сферата расте ли, расте. В сравнение с 1985 г. днес отделният печатен журналист е заставен да запълни три пъти по-големи обеми във вестника или в списанието си.
Откъде тръгва всичко
За книгата си Дейвис поръчва в Университета в Кардиф проучване на петте най-сериозни английски печатни издания. А резултатите показват стряскащи изводи. Само 12% от материалите са лично разследване, проверени или проучени от журналиста. 80% от всички новини и репортажи се основават на вторичен, опосредстван, източников материал, предоставен от новинарските агенции или от PR индустрията. На авторска журналистическа проверка са подложени едва 12%. Всичко останало излиза във вестника, без да е било проверено.Мечешка услуга
"Често ми се обаждат разни редактори: Прати бързо 350 думи със снимка. В текста обикновено не се пипа нито думичка. Нима това не означава, че журналистите ни се доверяват, убедени са, че им доставяме PR новини и добре проучени статии? А не единствено аргументи в полза на продажбата?",
споделя Елизабет Луис-Джоунс, президент на Английския институт за връзки с обществеността, пред PR Voice.
За да се отсее истинската от churn журналистиката, беше създаден английският сайт churnalism.com, който разобличава статии, публикувани като истински новини и до голяма степен повтарящи прессъобщения. През първия месец churnalism.com се сдобива с 60 хил. посетители. Уебсайтът е идея на Media Standards Trust, независим безплатен вестник, който се стреми към прозрачност в новините. Принципът на страницата е много прост: посетителите на сайта оставят предварително копиран текст в онлайн каре, в което сайтът го сравнява с 3 млн. статии, издадени във английския печат от 2007 г. насам.
Кои са churn журналистите
Софтуерът, използван в Churnalism, компресира статиите и прессъобщенията чрез серия от номера, като използва
специална програма. Ако съвпадението е над 20%, значи статията е churn. Създателите имат намерение да направят софтуера със свободен достъп, когато натрупат финансов
ресурс.
Новинарските издания, мерени с "churning", са BBC, The Telegraph, The Independent, The Guardian и др. Създателите на сайта твърдят, че е трудно да се даде отговор на въпроса кои са журналистите (churnalists), тъй като прессъобщенията не са винаги свободно достъпни.
"Целта в краткосрочен план е да заострим вниманието към взаимоотношенията между журналисти и пиари. Според нас не се говори много за това, защото не е в интерес нито на журналистите, нито на пиарите", твърди Мартин Мур, директор на Media Standards Trust. Според него в момента отношенията им са твърде близки и е възможно копиране на текстове до 60%.
време е за истинска журналистика
"Не станах журналист, за да преработвам прессъобщения, а за да правя оригинални репортажи", коментира потребител в сайта churnalism.com. В дългосрочен план от сайта се надяват, че когато някой използва прессъобщение, поне в статията ще има препратка към източника. "Е, това звучи, сякаш сме полицейска организация. Всъщност разчитаме главно на аудиторията си", казва Мур.
От Churnalism туитват статии и дават възможност на посетителите да разглеждат определена информация, за да видят до каква степен тя е свързана пряко с някое прессъобщение.
"Искрено се надявам това да е поучително за журналистите. Време е да започнат да правят това, на което са били научени", категоричен е Мартин Мур.
Проучване на английски печатни издания
Тревожни проценти
►12% от статиите са лично разследване, проверени или проучени от журналиста.
► 8% от журналистите нямат пълно доверие на полученото отвън
разследване.
► 80% от всички новини и репортажи се основават на вторичен, опосредстван, източников материал, предоставен от новинарските агенции или от PR индустрията.
► 12% от материалите са подложени на авторска журналистическа проверка.

Стр. 24

Leave a Reply