Д. Сачева: Защо Плевнелиев говори хубави думи, а не ги мисли

www.bgnes.com | 03.01.2013

Големият проблем идва от там, че всъщност между думите на Росен Плевнелиев и между начина, по който той мисли, може да има една Rocky Mountain (Скалистите планини) разстояние, каза в интервю за БГНЕС Деница Сачева, експерт по политически пиар по в повод гафа от първата новогодишна реч на президента.
И всъщност точно този фалш между това, което той е и между това, за което той се опита да се представи, в крайна сметка избуя в конкретното изображение, свързано с тези планини, които са в щата Колорадо, САЩ, допълни тя.
"Мисля, че първо, освен да се занимаваме само с формата на посланието, трябва да обърнем внимание и на съдържанието, защото, според мен, оттам тръгва и реакцията. Това, което на мен ми направи впечатление, е, че думите на президента бяха много хубави. Изказването беше много добре написано, с много добре структурирани изречения", каза Сачева.
Според нея, реално поведението на Росен Плевнелиев е такова, че той иска с всичко да се различи драстично от всичко, което до момента е правил Георги Първанов. "Ако Георги Първанов искаше да се представи за социалния президент, Росен Плевнелиев иска да се представи за деловия президент, за президента, който се занимава с бизнес, с иновации. И беше съвсем естествено да очакваме едно новогодишно послание, което да е много по-различно", добави тя.
Не одобрявам начина, по който тези думи бяха показани пред обществото, защото смятам, че този тип презентация беше по-скоро достойна за PowerPoint презентация, но не и за слово на президента, продължи Сачева. "Извън гафа с Колорадо, в рамките на тези няколко минути ние видяхме и други интересни кадри като например Нюйоркската фондова борса тогава, когато слушахме за предприемчивите българи, и още няколко други акцента бяха върху семейството, върху родителството, върху децата, върху бедните", каза Деница Сачева.
Всичко това общо взето на мен ми звучеше като един твърде американски стил на поднасяне на това послание, на това обръщение към хората, добави тя. "Като за това на мен да ми изглежда твърде американски този стил допринесе и фактът, че Росен Плевнелиев се беше снимал в библиотеката на Софийския университет – по същия начин, както по време на новогодишното си послание през 2011 г. беше направил и Барак Обама. Той също се беше снимал в библиотека", каза още Сачева.
Според нея, ако махнем формата и оставим съдържанието – съдържанието беше добро, но начинът, по който то беше поднесено, създаде много повече безсмислени дебати, отколкото, ако беше направено това послание по един малко по-стегнат и не толкова презентационен начин.
"Ние наблюдаваме много голям фалш между това, което искаме да бъде политиката и между това, което в крайна сметка политиката е. Имаме огромен дисонанс между нашите очаквания към политиците и между това, което политиците ни предлагат. Всичко, което се случва, особено през последния един месец, е много далеч от политиката", каза още Сачева. Като ПР-професионалист тя подчерта, че то е много далеч и от пиара, защото и в пиара, и в политиката има нещо, което няма алтернатива и това нещо се нарича смисъл. Ако няма смисъл, просто нито едното е професия, нито другото е призвание, добави тя.
За гафа на вътрешния министър Цветан Цветанов, когато той нарече длъжността на президента "протоколна" и добави, че "той е там, за да се харесва", Сачева коментира: "Той винаги говори доста предизвикателно по отношение на съдебната система. И откакто той не е кандидатът на ГЕРБ за президент, съответно няколко пъти той заложи капани на Росен Плевнелиев от момента, в който той стана кандидат на ГЕРБ за президент и впоследствие вече стана президент." Сачева припомни и това, че малко по-късно обаче в медиите се появи тяхна съвместна снимка на това как са на ски в Банско, което, по думите й, допълнително ни накара да се чувстваме "с дъх на яхния" в българската политика.
Изключително нелепо ми се стори и интервюто на Искра Фидосова в последните дни от годината, в което тя ни разказа за своя домашен любимец, за неговата кухня, за неговите дрешки, продължи експертът.
Всички тези неща обаче на мен професионалист ми се иска да не ги затваряме само наистина до формата, а да говорим за съдържателните неща, добави тя и припомни, че в посланието на Росен Плевнелиев от Нова година се говореше за "гражданското общество"… "На мен ми се иска гражданският контрол на политиците да се изразява в това, например, защо Росен Плевнелиев, след като говори тези неща в новогодишното си слово, толкова време не се е произнесъл по гражданските недоволства относно избора на нов главен прокурор. Защо замълча за писмото на Съюза на съдиите, което беше много силно и в което де факто се твърдеше, че нарушава Конституцията", попита Деница Сачева и бе категорична, че това са важни и смислени дебати.
Също бих искала да попитам Искра Фидосова за нейната активност по отношение на Изборния кодекс и нещата, които се планират като правила за начина на провеждане на следващите избори, продължи тя. Ако политиците достатъчно добре ни манипулират, за да ни карат постоянно да говорим за формата, ние трябва да сме тези, които пък постоянно да ги притискаме и да ги караме да говорят за съдържанието, подчерта Сачева.
Според нея, ние изместваме фокуса от важните политически гафове, така че ние трябва да спрем с изместването. "Гафът е налице, той е факт и трябваше да бъде отбелязан, но ние трябва да престанем да го коментираме толкова много, и то да насочваме целия коментар само върху този гаф", каза Сачева. Тя е категорична, че целият коментар трябва да бъде насочен наистина върху това защо Росен Плевнелиев говори такива хубави думи, а всъщност не ги мисли и не ги прави. "Защото има много изречения вътре в самата реч, които са в абсолютен дисонанс с всичко, което той е правил до този момент. Например, с отричането на миналото, с това, че не трябва винаги да започваме отначало. ГЕРБ вече 4 години управляват с едно-единствено изречение на уста – че 20 години в България нищо не се е случвало, че всичко започва от ГЕРБ. Защо акцентът в словото на президента беше върху образованите и защо 4 години вече нас ни управляват хора, които не са образовани. Има перманентни скандали с дипломи – нещо, което 20 години не се беше случвало", каза още Деница Сачева.
Когато ние започнем да задаваме правилните въпроси и да притискаме политиците до стената, тогава няма и да позволяваме да се измества обществената енергия в коментари на това какви дрешки носи Армандо (кучето на Искра Фидосова – бел. ред.) и съответно дали сме снимали Колорадо, вместо Родопите, категорична е тя.
По повод това, че в едно от последните си интервюта здравният министър Десислава Атанасова каза, че е изпълнила всички свои приоритети, Сачева коментира, че те са изпълнени дотолкова, доколкото нейни приоритети могат да бъдат наречени въвеждането на забраната за тютюнопушене и подобряване на дейността на Фонда за лечение на деца. "Тези неща на този етап са изпълнени, но те са изпълнени доста нестабилно и не се знае какво всъщност ще се случи съвсем скоро, особено що се отнася до забраната за тютюнопушенето. Когато човек си слага два-три приоритета, които така или иначе знае, че ще изпълни, той обикновено ги изпълнява", подчерта експертът.
Въпросът е дали това са истински големите приоритети на българското здравеопазване, добави тя. Защото едно от следващите изречения в същото това интервю беше: "Моята идея за избор на екип е това да се прави чрез доброволните фондове или чрез допълнителна здравна застраховка. Оставям си малко несвършена работа за 2013 г.", припомни Сачева. Ето това, според нея, е един "приоритет" на Десислава Атанасова, който никога няма да се изпълни. Първо, защото е нон сенс и второ, защото с решението доброволните здравноосигурителни фондове да се прелицензират и да станат застрахователни дружества всъщност се сложи краят на доброволното здравно осигуряване в България, каза Сачева. "Така че когато си поставяш малки цели, изпълняваш ги лесно. Когато си поставиш големи цели, обикновено ги изпълняваш трудно. Когато си поставяш глупави цели, изпълнението е напълно невъзможно", заключи експертът.

Оригинална публикация 

Leave a Reply