Да направим завой

в. Капитал | Зорница СТОИЛОВА | 15.01.2011

PR секторът гледа към публичния сектор и дигиталните комуникации като източници за раздвижване на пазара

Вместо да вдигат чаши с шампанско на лъскави партита като в добрите времена преди рецесията, в офисите на PR агенциите щракат телбодове и шумят копирни машини, които отпечатват стотици листове с оферти и административна информация. Индустрията направи елегантен завой към публичния сектор, за да компенсира свиването на инвестициите в PR услуги на частните компании. По всичко изглежда, че тази тенденция ще се запази (и дори засили) и през 2011г., въпреки че участието в търгове на държавната администрация или по европейски програми носи със себе си и много бюрократични главоболия. Онези PR агенции, които не могат да се примирят с буквализма на условията и непрозрачността на вземане на решения в публичния сектор, пък насочват усилия в овладяването на дигиталните комуникации, след като индустрията прекара една година в опипване на почвата. В добавка предстоят избори, които също ще са свеж източник на приходи за част от професионалистите в областта на политическия маркетинг.

Смяна на фокуса

Общото настроение в сектора е, че под въздействието на кризата се е променила структурата на предлаганите и търсени PR услуги. Компаниите продължават да инвестират в събития, защото те им осигуряват директен контакт с аудиторията, но го правят внимателно и с фокус върху резултатите. "В рамките на нашата група организирането на събития беше секторът с най-голям ръст за изминалата година", казва Александър Дурчев, управител на Аll Channels Communication Group. Но подчертава, че събитията са станали много по-премерени и ориентирани към съпреживяването с марката.
Агенциите не усетиха прогнозираното преливане на бюджети от реклама към PR, но пък отчитат ръст в търсенето на някои от услугите. Светлана Савова, генерален директор на "V+O Communication България", наблюдава такова увеличение при вътрешните комуникации. Доскоро те се възприемаха по-скоро като ангажимент на HR специалистите, но с развитието на дигиталната среда се размиха и границите между вътрешна и външна комуникация. "Има голям смисъл в това вътрешните комуникации да се управляват от PR агенция, защото, когато познаваш динамиката вътре в една компания, какви са страховете на служителите й и какво ги мотивира, можеш по-добре да разкажеш историята й пред външните публики", обяснява Савова.
От една страна, заради рецесията, от друга – заради правителствените акции, особено спрямо хранителната индустрия, професионалистите отчитат и ръст на кризисните комуникации. Според Светлана Савова обаче такъв тип консултации не могат да се случват на проектна основа. "Трябва да познаваш добре клиента, предварително да си направил анализ доколко е подготвен за криза и да си го обучил как да реагира, за да има ефект", аргументира се тя. Александър Дурчев от Аll Channels Communication Group пък отбелязва, че компаниите са започнали да разчитат повече на своите PR агенции и за по-стратегически консултации и анализи на пазара, на конкурентите, на ориентиране в обществената ситуация дори.
За сметка на това всички наблюдават намаляване на бюджетите за корпоративна социална отговорност. Сред тези, които са си позволили да запазят размера на инвестициите си в тази посока, са само големите и международни компании, които имат целенасочена и дългосрочна политика в областта. "Фирмите се опитват да оцелеят, да намерят нови пазари, от една страна, а от друга, медиите не са склонни да отразяват корпоративни новини, свързани със социални каузи, а това ги спира да инвестират, защото все пак очакват и бизнес полза", изяснява причините Александър Дурчев.
Най-значимото събитие на изминалата година обаче без съмнение е възходът на дигиталните комуникации, въпреки че участниците на пазара си признават, че 2010 г. беше по-скоро тестова година за този тип услуги. Компаниите и агенциите изпробваха различни техники, канали, подходи в тази среда, набраха инерция и обещават, че през тази ще видим по-структурирани и смислени кампании онлайн.
Управляващият директор на APRA Porter Novelli Любомир Аламанов казва, че скоро агенцията им ще завърши изграждането на своето дигитално звено. Доскоро той е размишлявал и дали не си струва да наеме на работа програмисти, но е решил, че е по-добре за агенцията да се фокусира върху управлението на репутацията онлайн и да остави разработването на приложения на специализираните студиа за дигитален маркетинг.
Дали обаче през 2011 г. действително ще говорим за отделни бюджети, които компаниите ще насочват за дигитални комуникации, или по-скоро за спорадични инвестиции в кампании, извън планираните суми за PR? Експертите смятат, че ще станем свидетели и на двете. "Понякога се опитваме да добавим стойност за настоящите си клиенти, като им предлагаме допълнително и такъв тип услуги, които не влизат в предмета на договора ни", обяснява Светлана Савова от "V+O Communication България". И продължава: "Но зависи много от конкретния случай. Когато клиентът е подготвен да живее в дигиталния свят, тогава се изисква отделен бюджет, с който можеш да разшириш дейността."
Всъщност в сегмента на онлайн комуникациите рекламните и PR агенции преплитат интереси. Според Савова обаче териториите малко или много са си ясни: "Ние се борим за думите, диалога, за това как да построим разговора онлайн, така че да съвпада с образа на компанията офлайн."

Държавни конкурси

Венета Попова, управител на PR агенция "Кота 97", смята, че през 2011 г. PR пазарът съвсем ясно ще се раздели на два типа агенции – такива, които участват в търгове по оперативни програми и поръчки по Закона за обществените поръчки (ЗОП), и такива, които ще останат в полето на корпоративния PR. За своята агенция тя е избрала втория път. "Ние не проявяваме интерес към публичния сектор, защото намираме работата с частни компании за по-чиста и ясна, с повече свобода да създаваме идеи. Докато в тези конкурси е много по-важно да умееш да администрираш кандидатстването си, отколкото да бъдеш креативен в това, което предлагаш", коментира тя.
И действително тези, които вече са се осмелили да участват, са натрупали горчив опит, като това да ги дисквалифицират заради липсващ подпис на една от стотиците страници с документи. Условията пък често са непосилни за една агенция и в бранша все по-често компаниите се обединяват в консорциуми, за да посрещнат изискванията на конкурсите. "Всички гледат към европейските фондове. Пазарът е в стагнация и публичният сектор е единственият вариант за ръст. Доколко тези публични пари ще влязат в реалния бизнес зависи от много неща – от администрацията, от опита на компаниите да си подготвят тръжната документация…", коментира Александър Дурчев от Аll Channels Communication Group. През изминалата година неговата агенция е спечелила три търга, което му дава увереност, че има начин да се пребори бюрократичната машина.
"Направихме отдел, който се занимава само с това, хората ни са добри в областта и си участваме по такива конкурси. Приели сме го като вид инвестиция", обяснява Любомир Аламанов, управляващ директор на APRA Porter Novelli, който се е разочаровал неведнъж от непрозрачните и оплетени правила. "Молим се да попаднем на читав чиновник, който иска да се случи нещо, защото има администрации, които помагат да се реализират хубави проекти", казва все пак той.
Една от идеите на Българската асоциация на PR агенциите през 2010 г. беше да постави ясно проблема с условията на търговете за обществени поръчки пред правителството. Това им намерение все още не е изпълнено.

Изборна година

"За агенциите, които се занимават с политически маркетинг, идващите избори (местни и президентски) ще бъдат сериозно предизвикателство. Браншът разчита на тях и като бизнес и е добре да бъде ангажиран в такъв важен процес", казва Венета Попова, управител на PR агенция "Кота 97". Нейната агенция вече води предварителни разговори за ангажименти към местните избори, но засега отказва да съобщи подробности. Венета Попова обаче не очаква, че ще станем свидетели на по-зряла политическа кампания. Нещо повече – притесненията й са, че до момента, в който тя навлезе в най-активния си период, вече няма да са останали избиратели, към които да бъдат насочвани посланията. И все пак вярва, че ще видим интересни кандидати, които ще говорят смислено на населението в активна икономическа възраст. Но на местните избори.
Встрани от политиката обаче управителят на PR агенция "Кота 97" залага големи надежди на ИТ сектора като източник на свежи инвестиции за PR пазара. "Всички наши нови клиенти са от този бранш. Той е много динамичен, работата е свързана с постоянно обяснение на нови технологии и имаме много повече възможности за креативност", казва Венета Попова. Позитивни сигнали за PR бизнеса дават още фармацевтичната индустрия и финансовият сектор. Общото настроение е, че го очаква интересна и (с много усилия и малко късмет) по-успешна година.

Стр. 34

Leave a Reply