Да погълнеш Skype

сп. Forbes | Ерик САВИЦ | 28.06.2011

Смятате, че най-голямата досега сделка на Microsoft е грешка? Помислете пак !

 

На пръв поглед сделката на Microsoft за купуването на компанията за интернет комуникации Skype за 8.5 милиарда долара звучи откачено. Но не се заблуждавайте. Това може да се окаже най-умният ход, който главният изпълнителен директор Стив Балмър на Microsoft някога е правил.
През 2005 г. eBay придоби Skype за 2.6 милиарда долара. След като не успя да интегрира услугата в своя бизнес за електронна търговия, през 2009 г. eBay продаде 70% от Skype за малко над 2 милиарда долара на една група, в която влизат фондът за рискови инвестиции на Марк Андрийсен, Канадският пенсионен фонд и дори самите основатели на Skype. Цената на сделката беше по-малка от тази, за която eBay купи Skype. Така че идеята на Microsoft да плати 8.5 милиарда долара за същата компания след по-малко от две години, хм, звучи стряскащо.
На всичкото отгоре Microsoft не може да се похвали с кой знае какви успехи, що се отнася до придобиванията на дружества. Досега софтуерният гигант е направил само шепа големи сделки – aQuantive, Great Plains Software, Navision, Hotmail – и никоя от тях не е променила лицето на компанията. Microsoft няма ясна интернет стратегия и техният онлайн бизнес е на червено. Bing увеличава своя дял, но дори ако вземем предвид партньорството с Yahoo, то представлява едва 30% от бизнеса с търсачки в САЩ. Не на последно място, пазарната капитализация на Microsoft почти не е мръднала през последното десетилетие (въпреки впечатляващото нарастване на приходите). Това се дължи на опасенията, че Windows и Office са застрашени от мобилните устройства и интернет базираните приложения. На този фон желанието на Microsoft да плати цена, надвишаваща почти 10 пъти годишните приходи на Skype, изглежда нелогично или по-лошо.
Но аз мисля, че това ще се окаже гениално. Ето три причини, поради които тази сделка трябва да се окаже огромен успех:
Тя се финансира с паричните наличности на Microsoft. Софтуерната компания има 50 милиарда кеш и парични еквиваленти. От тях 42 млрд. долара се пазят в чужбина. Като много американски технологични компании Microsoft генерира повечето от приходите си извън страната. Ако Вкара тези пари в САЩ, това би означавало да Връчи 35% от тях на Чичо Сам като данъци. Така че парите си седят в чужбина, където не могат да бъдат използвани за обратно изкупуване на акции, за плащане на дивиденти, за наемане на американски работници или за придобиване на стартиращи американски компании. Извадете 35% от Въпросните 8.5 млрд. долара (това би се случило, ако Вместо да даде тези пари за Skype, Microsoft беше решила да ги прати в касата си в САЩ) и получаваме цена на сделката от около 5.5 млрд. долара: доста по-разумна цифра. A Microsoft Все още има много повече пари зад граница, отколкото у дома; очаквайте още неамерикански придобивания през следващите месеци.
Microsoft получава един от истински доминиращите интернет брандове. Те са само една шепа – Google, Facebook, Netflix, Craigslist, Wikipedia, Twitter. Повечето от тях не се продават, а и никой от тях не принадлежи на Microsoft. Skype е доминиращ играч в разговорите по интернет – хората дори използват името на месинджъра като глагол.
Не е трудно да се предположи, че Microsoft ще трябва да повиши приходите от Skype c по-агресивно използване на реклами и интегриране с игри. Но сделката Всъщност е за сегмента на корпоративната комуникация, където Microsoft се конкурира със Cisco и други. Microsoft ще може да предложи непобедима комбинация от услуги, които Всяка компания би искала да притежава.

Стр. 72

Leave a Reply