Да правиш Green PR, е трудна задача за българската действителност

M3 Communications College I Дарина ГАРВАНОВА, Наталия РУСЕНОВА I 2010-03-24

В 21. век човечеството претърпява усилено технологично, икономическо, производствено, образователно и т.н. развитие, но какво се случва със света около нас, с природата, с планетата ни, ние не знаем. Чували сме за климатичните промени и за фаталните резултати, до които те ще доведат, но не се замисляме, не предприемаме реални действия, дори и дребни, които няма да нарушат „градското“ ни ежедневие. Кой причини това на планетата ни? Ние. Можем ли да вземем мерки? Да, но докога можем да отлагаме? Не можем.
Вчерашният PR Thursday беше посветен на екологията и идеята за отговорността на човека към природата. Специални гости на събитието бяха г-жа Ива Братанова (WWF), Михаил Михов от неформалната гражданска група „Граждани за Рила“, писателката Ваня Щерева и Ивайло Стоименов, представител на партия „Зелените“.
WWF е международна природозащитна организация, инициатор нa световното масово събитие „Часът на Земята“. Чрез тази публична акция WWF цели да осъзнаем спешните и дългосрочни мерки, които трябва да предприемем, за да съхраним дома си.
„Граждани за Рила“ е местна организация в партньорство с чуждестранни структури, която се състои от над 200 души. Организацията работи на европейско равнище и знае как да си търси правата, споделя с нас нейният представител и наш гост в PR Thursaday Михаил Михов.
Те също се опитват да популяризират идеята си чрез green акция – състоялия се поход, стартиращ в София и завършващ на Седемте рилски езера.
Ивайло Стоименов е работил като PR по време на предизборната кампания на партия „Зелените“. Той е бил и един от най-активните в битката за Народен парк „Странджа“, която определи като „голяма победа над Народното събрание“. Ивайло обяснява участието на партия „Зелените“ в политиката по следния начин: „Опазването на природата не е еднократен акт, а механизъм на мислене в обществото. Влязохме в политиката, защото тя трябва да се променя отвътре“.
Но привличат ли вниманието на обикновения гражданин тези акции? Стигат ли green информацията и посланието до хората под тази си форма? Намират ли те правилния комуникационен канал да популяризират екоидеята и съдействат ли им медиите?
Ваня Щерева коментира тези комуникационни проблеми така: „Искам с прости думи да ми обяснят защо примерно да си изключвам зарядното за телефона, как това ще ми навреди, защото това е начинът да разбера причината да го правя. Ако ми кажат, че имам диабет, ще спра сладкото, нали?“.
Отношението на всестранно надарената актриса, писателка и певица към природата е чисто интуитивно, тя го приема като въпрос на етика , морал и култура, но последното е нещо, което трудно се променя. Дискусията в колежа се нажежи, когато в нея се включи и Радина Ралчева, собственик на компанията Go Green Communications и преподавател в M3 College, която сподели, че да си green, е доста трудна задача в българската действителност.

Защо?

„Защото повечето фирми в България дори и да имат желание, нямат финансова възможност да застанат зад green идеята, тъй като това изисква преустройство на цялото фирмено производство, което е най-големият замърсител, но от него пък зависи фирменият доход или, казано с прости думи – green идеята, може да доведе много фирми до фалит, макар че и в България вече има такива, които се справят с преустройството на фирмената си дейност чрез рециклиране и повторно вкарване на материала в производство“.

Доколко съдействат медиите?

„Има журналисти, които са на наша страна, но са натискани отгоре. Нашите идеи не са лични, а обществени, затова са ни нужни приятели сред медиите, за да успеем да придвижим идеите си напред“, коментира Михаил Михов („Граждани за Рила“). „Имаме си работа с една истинска мафия, която с всякакви средства отбранява финансовите си интереси“.
„Друга страна на тъжната българска действителност е фактът, че нашето общество има прекалено много проблеми, свързани с личното оцеляване, за да бъде green. Първо трябва да се промени качеството на живот на българина, за да започне той да се замисля за green каузите“, завършва Радина Ралчева, но оптимистично добавя: „Аз съм ужасен оптимист, а и историята доказва, че има случаи, в които и един човек е променял нейния ход“.
За съжаление нито екипът ни, нито гостите намериха отговор на много въпроси и проблеми, но съм сигурна, че всички ги търсим.

Автор: Дарина Гарванова, Наталия Русенова, М3 College

Оригинална публикация

 

Leave a Reply