Да те прикоткат на събитие

в. Труд | Соня СПАСОВА | 08.05.2011

"Спри да мислиш. Спри да се съмняваш. Не бъди студена. Усети любовта…" И тези думи в пощата ти са последвани от линк към youtube. Там на фона на червени сърца мъжки глас споделя как "ще разбърка душевния ти свят". И ако вече си решила, че това е обяснение в любов от неизвестен обожател, бързо разкриваш, че имейлът е изпратен поне до още един колега журналист. Седмица по-късно мистерията е напълно разгадана – това е покана за премиера на книга.
Да те привикат на събитие на журналистите се случва всеки ден. Затова пиар агенциите измислят всевъзможни покани, за да привлекат вниманието на пишещите и снимащите. За целта имат зад гърба си и мощната сила на фейсбук, туитър…
Медийни репортери още се шегуват, че са ги издирвали с полиция заради пратките с бял прах, които получиха в редакциите. Това всъщност беше плик с пудра захар, но трябваше да привлече интереса към премиерата на криминален сериал.
Искрено любопитство предизвикваха и поканите за старта на различните сезони на "Биг брадър". За един от тях мъжки глас призоваваше по телефона журналистите да се появят на затънтено място в София. Гласът звучеше страшно, беше модулиран, за да не се познае, и не повтаряше информацията. Досущ както похитители биха поискали откуп за сина ти!
Пачка с фалшиви стодоларови банкноти беше поканата за българския документален филм "Бетонни фараони", който НВО излъчи в ефира си. Вместо американските президенти зелено-кафявите долари бяха с лика на… стара ромка а ла Нефертити.
В семействата на други колеги пък настанаха истински вълнения и съмнения в изневери, след като се прибраха вкъщи с малко ключе. На един съпругата му попита дали не е от апартамента на любовницата, а друг трябваше да обяснява, че не е получил тайно наследство, което не иска да сподели с половинката. Ключето всъщност беше за пощенска кутия по време на пресконференцията за представяне на нови куриерски услуги. А в кутията имаше прессъобщение.
Две парчета гипсокартон,завинтени с болтчета, пък скриваха информацията за представяне на нов жилищен комплекс в София. Към пакета имаше отвертка, с чиято помощ да се стигне до заветната информация.
Подобни перипетии имаха и журналистите, получили карта на съкровище. На мястото, където трябваше да се "копае" за злато, всъщност се провеждаше пресконференция на "Кока-Кола".
Три пластамосови епруветки със синя (ликьор кюрасо), червена (кампари) и кехлибарена (уиски) течност получиха партньорите на агенция "Галъп" за 20-ата им годишнина. Поканените бяха призовани за "големите избори на вина и концентрати". Също тематично – за парти на сп. "Максимум", поканата беше… близалка.

Стр. 19

 

Leave a Reply